Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #67: Kull, Exile of Atlantis

 • Dimitrios 

Τηρώντας την δέσμευσή μου να γράφω άρθρο για κάθε ιστορία του Robert E. Howard (δημιουργού τού Conan του Βάρβαρου) που διαβάζω, σας παρουσιάζω εδώ την συλλογή διηγημάτων ηρωικής φαντασίας Kull: Exile of Atlantis!

Πριν τον πασίγνωστο συμπαθή βάρβαρο Conan, ο Robert E. Howard έγραφε τις ιστορίες ηρωικής φαντασίας του με τον Kull τον Άτλαντα. Μεταξύ 1926 και 1930, ο Howard ξεκίνησε 13 και ολοκλήρωσε 10 ιστορίες με τον Kull, όλες εκ των οποίων αποθησαυρίζονται στο βιβλίο Kull: Exile of Atlantis του Εκδοτικού Οίκου Del Ray (352 σ., 2006). Ο κόσμος του Kull, η Θουριανή Εποχή, είναι πρόγονος της Υβορειανής Εποχής του Conan, με τους δύο να χωρίζονται από κατακλυσμούς και κοσμογονικές αλλαγές, όπως περιγράφει ο Howard στην έκθεσή του The Hyborian Age. Παρότι Άτλαντας, άρα βάρβαρος, ο Kull είναι βασιλέας της πολισμένης μεν, διεφθαρμένης δε Valusia. Αυτό δεν κάθεται καλά στους ευγενείς της χώρας, οι οποίοι υφαίνουν διαρκώς συνωμοσίες για να τον ανατρέψουν. Όταν ο Kull δεν απειλείται από τα σχέδιά τους, βαριέται από τα γραφειοκρατικά καθήκοντα του επαγγέλματος και καταφεύγει σε κάθε λογής περιπέτειες.

Η Θουριανή Εποχή, ο κόσμος του Kull

Κυρίαρχες θεματικές στις ιστορίες του Kull είναι οι συνωμοσίες, οι συγκρούσεις με μάγους, η αντιπαλότητα πολιτισμού και βαρβαρότητας, διάφορα παράνομα ζευγάρια, φιλοσοφικές αναζητήσεις σχετικά με την φύση της πραγματικότητας, και άφθονη δράση. Συναντάμε ερπετανθρώπους (Serpent Men), κακόβουλους μάγους, μηχανορραφούντες ευγενείς, χαμένους πολιτισμούς, στοιχειωμένα κάστρα, πανάρχαιους δαίμονες, ακόμα και αναφορές στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Τα διηγήματα του Kull, με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. The Shadow Kingdom) δεν αγγίζουν την λογοτεχνική αρτιότητα των ιστοριών του Conan, δείχνουν όμως την πορεία της σκέψης του Howard και τις φοβερές ιδέες που ανέκαθεν τον χαρακτήριζαν.

Φυσικός;

Παρότι και οι δύο βάρβαροι, μεγαλόσωμοι και πολεμοχαρείς, ο Kull φαίνεται πιο… ενήλικας σε σχέση με τον Conan, έχοντας συνειδητοποιήσει τον ρόλο του ως βασιλέα και προσπαθώντας να εκπληρώσει τις προσδοκίες. Ίσως αυτό να ώθησε τον Howard να τον παραμερίσει προς χάριν του Κιμμέριου, ώστε να αφιερωθεί αποκλειστικά στο περιπετειώδες στοιχείο του «όπου γης και πατρίς», κάτι που τα δεσμά του θρόνου δεν επιτρέπουν στον Kull να πράξει. Ίσως και οι διαδοχικές απορρίψεις των ιστοριών να έπαιξαν κι αυτές τον ρόλο τους, καθώς μόλις τρεις εξεδόθησαν όσο ζούσε ο Howard (The Shadow Kingdom, The Mirrors of Tuzun Thume και Kings of the Night), όλες από το περιοδικό Weird Tales.

Ο Kull έγινε ταινία το 1997 με τον Kevin Sorbo (τον γνωστό μας… Hercules από την σειρά Hercules: The Legendary Journeys που προβάλλεται συχνά-πυκνά στην ελληνική τηλεόραση) με τίτλο Kull the Conqueror. Το σενάριο βασίζεται στην ιστορία The Hour of the Dragon του Conan. Δυστυχώς, δεν βλέπεται παρά μόνο με κολλύριο ανά χείρας και χαμηλή την ένταση ήχου (στις σκηνές δράσεις έχουν ηλεκτρική κιθάρα, ήμαρτον). Λέγεται πως η ταινία ξεκίνησε με τίτλο Conan the Conqueror και στόχο να διαδεχθεί το Conan the Barbarian (1982) και το Conan the Destroyer (1984), όμως η άρνηση του Arnold Schwarzenegger να ξαναπαίξει τον Conan οδήγησε στην επιλογή του Kull. Οι Serpent Men και ο μάγος Thulsa Doom χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία Conan the Barbarian, με τον φανταστικό James Earl Jones να υποδύεται τον Doom. Οι Serpent Men είναι ο κύριος αντίπαλος στην σειρά κινουμένων σχεδίων Conan the Adventurer (1997-1998), ενώ ενσωματώθηκαν και στην λαβκραφτική μυθολογία Κθούλου από τον ίδιο τον H. P. Lovecraft (π.χ. στο Haunter of the Dark) και από τους Lin Carter και Clark Ashton Smith. Ο Kull κάνει και μία σύντομη εμφάνιση στην ιστορία The Thing in the Crypt (1967) των L. Sprague de Camp και Lin Carter, η οποία επίσης υπάρχει – χωρίς τον Kull – στο Conan the Barbarian. Ψάξτε επίσης τα πολλά κόμιξ που έχουν κυκλοφορήσει με διασκευές ιστοριών του Kull, αν και σε πολλές έχει αντικατασταθεί από τον Conan.

Πάμε τώρα να δούμε μία-μία κάθε ιστορία τού Kull: Exile of Atlantis (εξαιρούνται μόνο οι ανολοκλήρωτες ιστορίες και τα προπλάσματα ιστοριών στο τέλος του βιβλίου στην ενότητα Miscellanea). Δυστυχώς δεν γνωρίζω να υπάρχουν αντίστοιχες ελληνικές μεταφράσεις, παραθέτω συνδέσμους σε δωρεάν ψηφιακές εκδοχές όπου υπάρχουν.

 • Exile of Atlantis (7 σ., King Kull, 1967): Η «ιδρυτική» ιστορία του Kull. Σε μία εξόρμηση με τους φίλους του, Am-ra και Gor-na, ο Kull αμφισβητεί την ορθότητα των παραδόσεων. Η σχετική συζήτηση των τριών τους φαντάζει ανούσια, μέχρι που επιστρέφουν στις σπηλιές της φυλής τους. Εκεί συναντούν την επικείμενη εκτέλεση μίας γυναίκας ως τιμωρία για την καταπάτηση των πατροπαράδοτων νόμων. Αίφνης η συζήτηση περί των παραδόσεων αποκτά νόημα και με μία σύντομη ακολουθία γεγονότων βλέπουμε όχι μόνο γιατί εξορίστηκε ο Kull αλλά και το ποιος πραγματικά είναι.
 • The Shadow Kingdom (33 σ., Weird Tales August 1929, δωρεάν ψηφιακά εδώ): Ίσως η καλύτερη ιστορία με τον Kull. Η πρώτη μου επαφή με την εν λόγω ιστορία ήταν μέσω της διασκευής της από τον Arvid Nelson σε graphic novel, η οποία τελικά ήταν αρκετά πιστή. Όπως είθισται στις ιστορίες του Kull, και εδώ έχουμε μία συνωμοσία που απειλεί να τον ρίξει από τον θρόνο της Valusia. Οι ευγενείς της χώρας δυσανασχετούν με την παρουσία ενός Άτλαντα βάρβαρου στον θρόνο, όμως την βρόμικη δουλειά την αναθέτουν στους Serpent Men, ένα ανθρωποειδές είδος που στα βάθη του χρόνου κυβερνούσε τον κόσμο και είχε υποδουλωμένη την ανθρωπότητα. Οι Serpent Men έχουν τώρα έχουν σχεδόν αφανιστεί, αν και οι ελάχιστοι εναπομείναντες μηχανορραφούν διαρκώς την επιστροφή τους μέσω μεταμφιεσμένων μελών του είδους τους στους θρόνους των ανθρώπινων βασιλείων, καθώς έχουν την δυνατότητα να πάρουν την μορφή οποιουδήποτε θέλουν. Αυτή τους η δυνατότητα κάνει τον Kull να αναρωτηθεί αν η πραγματικότητα είναι αληθινή ή απλά μία ψευδαίσθηση (την καλημέρα μου στους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους Παρμενίδη και Πλάτωνα, στο Matrix, και στο Westworld). Ευτυχώς για τον Kull, στο πλευρό του έχει ισχυρούς συμμάχους: τον Πίκτη πρέσβη Ka-nu σε ρόλο αντικατάσκοπου και τον Πίκτη πολεμιστή Brule σε ρόλο σωματοφύλακα.
 • The Mirrors of Tuzun Thume (9 σ., Weird Tales, September 1929, δωρεάν ψηφιακά εδώ): Εδώ έχουμε πάλι συνωμοσία εναντίον του Kull, μαζί με άλλες τρεις προσφιλείς θεματικές στις ιστορίες του: την βαρεμάρα του στον θρόνο της Valusia, την ανάμιξη ενός σκοτεινού μάγου (Tuzun Thune) και την ύπαρξη μίας αθώας κορασίδος. Η κορασίδα πείθει τον Kull να συναντήσει τον Tuzun Thume στην έδρα του, τον Οίκο των Χιλίων Καθρεπτών. Εκεί, ο μάγος σαγηνεύει τον Kull με τους καθρέπτες του, που αποκαλύπτουν πράγματα του παρελθόντος και του μέλλοντος, σε τέτοιο βαθμό που ο Kull αποσβολωμένος αναρωτιέται αν είναι ο ίδιος ο πραγματικός Kull ή το είδωλό του που τον κοιτάζει από τον καθρέπτη… Την καλημέρα μου στον Γάλλο φιλόσοφο Jean Baudrillard και στο βιβλίο του Simulacra and Simulation…
 • Untitled Draft (16 σ., Kull, 1978): Ανολοκλήρωτη ιστορία. Ο Kull κυνηγάει ένα παράνομο ερωτευμένο ζευγάρι μέχρι τον ποταμό Αχέροντα (ναι, Αχέροντα, έχει κιόλας και βαρκάρη ονόματι Χάρο). Δυστυχώς, η ιστορία κόβεται εκεί που ο Kull αποφασίζει να διαβασεί το ποτάμι, παρότι ο Χάρος τον προειδοποιεί πως δεν υπάρχει επιστροφή… Η θεματική του παράνομου ερωτευμένου ζευγαριού υπάρχει και σε αρκετές ακόμα ιστορίες, όπως θα δούμε.
 • The Cat and the Skull (24 σ., King Kull, 1967, με τίτλο Delcarde’s Cat): Η όμορφη Delcardes θέλει να παντρευτεί τον Kulra Thoom της Zarfhaana, αλλά η ένωση τους κολλάει στους άτεγκτους νόμους της Valusia. Για να καλοπιάσει τον Kull, του δανείζει την ομιλούσα γάτα της και τον σκλάβο της Kuthulos (ναι, Kuthulos, και όχι, δεν κοιμάται και ονειρεύεται). Ο Kull περνάει ώρες συζητώντας με την γάτα, μέχρι που μαθαίνει ότι ο φίλος του Brule βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο στην Απαγορευμένη Λίμνη… Πολλή δράση, με μπόνους την εμφάνιση του μάγου Thulsa Doom, τον οποίο υποδύεται αριστοτεχνικά ο James Earl Jones στην ταινία Conan the Barbarian (1982).
 • The Screaming Skull of Silence (7 σ., King Kull, 1967): ένα ωραίο, λαβκραφτικό σφηνάκι. Ενώ ο Kull πάλι συλλογίζεται τι είναι πραγματικότητα και τι ψευδαίσθηση, οδηγείται σε ένα απαγορευμένο κάστρο όπου κατοικεί το Skull of Silence, ένας δαίμονας που επιβάλλει την πραγματική σιγή…
 • The Striking of the Gong (4 σ., The Second Book of Robert E. Howard, 1976): Εν μέσω των χτυπημάτων μίας καμπάνας, ο Kull μεταφέρεται στο… υπερπέραν!
 • The Altar and the Scorpion (4 σ., King Kull, 1967): Πάλι ένα ζευγάρι, που τώρα τα βάζει με το Guron, Αρχιερέα του Black Shadow, με τον Kull – σχεδόν – απών…
 • The Curse of the Golden Skull (3 σ., The Howard Collection, 1967): ένας ετοιμοθάνατος εχθρός του Kull ρίχνει μια θανάσιμη κατάρα…
 • The Black City (3 σ., Kull, 1978): Ανολοκλήρωτη ιστορία, με τον Kull και τον Brule να διερευνούν μερικούς μυστηριώδεις θανάτους…
 • Untitled Fragment (2 σ., Kull, 1978): άλλη μία ανολοκλήρωτη ιστορία.
 • By this Axe I rule (19 σ., King Kull, 1967): πέντε συνωμότες σχεδιάζουν την δολοφονία του Kull ώστε να ελέγξουν τον θρόνο της Valusia. Πρόκειται για ένα πολύ κατώτερο πρόπλασμα της ιστορίας The Phoenix on the Sword με τον Conan.
 • Swords of the Purple Kingdom (26 σ., King Kull, 1967): άλλη μία ιστορία συνωμοσίας εναντίον του Kull και ξανά-μανά παράνομο ζευγάρι. Λίγα πράγματα.
 • The King and the Oak (1 σ., Weird Tales, February 1939): ένα ποίημα όπου ο Kull τα βάζει με μια… βαλανιδιά! Ώπα ρε κάπου, είπαμε…
 • Kings of the Night (46 σ., Weird Tales, November 1930): είναι ιστορία του Bran Mak Morn στην οποία εμφανίζεται ο… Kull! Διαβάστε τι έγραψα για αυτήν στο άρθρο μου για το βιβλίο Bran Mak Morn: The Last King.
Λίγη ασπρόμαυρη καλτίλα ποτέ δεν έβλαψε κανέναν…

Εν κατακλείδι, οι ιστορίες του Kull προτείνονται για τους λάτρεις της ηρωικής φαντασίας, κατ’ ελάχιστον το The Shadow Kingdom και το The Mirrors of Tuzun Thume. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα άρθρα μου για τον Howard και διαβάστε τα ήδη υπάρχοντα για τα βιβλία Almuric και Κόναν: Η Βασίλισσα της Μαύρης Ακτής & Άλλα Διηγήματα, καθώς για όλες τις ιστορίες με τον Bran Mak Morn, με τον Solomon Kane και όλα τα ιστορικά διηγήματα.

Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις, και κληρώσεις…

 • Ακολουθήστε μας στο Facebook εδώ
 • Γραφτείτε στην ομάδα μας Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος στο Facebook εδώ
 • Γραφτείτε στην ομάδα μου με τον Χρήστο Κεσκίνη Φίλοι Ηρωικής Φαντασίας (Sword-and-Sorcery) στο Facebook εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.