Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #54: Bran Mak Morn

  • Dimitrios 

Τηρώντας την δέσμευση να γράψω για κάθε ιστορία τού Ρόμπερτ Χάουαρντ που διαβάζω, σήμερα θα δούμε τον τελευταίο Πίκτη βασιλέα, έναν ρομαντικό ντεσπεράντο τής ιστορίας, σε μία εποχή παρακμής και μιζέριας. Κυρίες και κύριοι, πάμε να δούμε τον Bran Mak Morn, τον τελευταίο Πίκτη βασιλέα, και το βιβλίο Bran Mak Morn: The Last King.

Οι Πίκτες απασχόλησαν τον Ρόμπερτ Χάουαρντ από αρκετά νεαρή ηλικία. Μελετούσε την ιστορία τους ήδη από το 1918, όταν και διάβαζε το 1918 για την περιπετειώδη πορεία των Πικτών από την Μεσόγειο στην Βρεταννία στο – πιθανότατα – The Romance of Early British Life: From the Earliest Times to the Coming of the Danes τού G. F. Scott Elliot. Εκτός από την συμπλήρωση των κενών τής ιστορίας τους, ο Χάουαρντ συνέδεσε τούς Πίκτες και με την κοσμοπλασία των υπόλοιπων κύκλων του. Πίκτες υπάρχουν και στις ιστορίες του με τον Καλ τον Άτλαντα (την εποχή τής Ατλαντίδας και της Λεμούριας), αλλά και στην Υβορειανή Εποχή τού Κόναν τού Βάρβαρου (η οποία έπεται τής καταστροφής τής Ατλαντίδας και προηγείται της δικής μας εποχής κατά 12.000 χρόνια). Ένα κλίμα θλίψης και παρακμής διατρέχει τον λόγο τού Χάουαρντ όποτε αναφέρεται στους Πίκτες, με κυρίαρχη την θεματική των αέναων κύκλων εναλλαγής μεταξύ ακμής και παρακμής. Αξίζει να τονιστεί πως ο Χάουαρντ ήταν τόσο εμμονικός με την ιστορία των Πικτών που περιπέτειες του όπως το Men of the Shadows απορρίφθηκαν από το περιοδικό Weird Tales το 1926 ακριβώς επειδή αναλίσκονταν στην αφήγηση τής πίκτικης ιστορίας εις βάρος τής πλοκής και της δράσης.

Ποιος είναι όμως ο Bran Mak Morn; Παρότι αναφέρεται ως βασιλέας των Πικτών, πρόκεται για ένα καθαρά φανταστικό δημιούργημα τού Χάουαρντ, ο οποίος ήθελε να δώσει στον λαό που τόσο αγαπούσε έναν άξιο ηγέτη. Ο Bran Mak Morn, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Χάουαρντ, είναι ο δεύτερος χαρακτήρας που δημιούργησε (πρώτος ο El Borak). Ο Bran Mak Morn λοιπόν έζησε στην Βρεταννία στο τέλος τού 4ου αιώνα μ.Χ. και ο Χάουαρντ μας εξιστορεί τις περιπέτειές του τόσο ως φύλαρχου ενάντια στις πολυάριθμες πίκτικες φυλές που δεν δέχονται βασιλιά όσο και ως κατοπινού βασιλέα που αντιστέκεται στους άπληστους Ρωμαίους όποτε εφορμούν από το Τείχος τού Αδριανού ή καταπιέζουν τους Πίκτες που ζουν νότιά του. Οι ιστορίες με τον Bran Mak Morn είναι ίσως η επιτομή τής αντίθεσης μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας (πολύ περισσότερο από τις περιπέτειες τού Κόναν), αν και ο ίδιος ο Mak Morn φαίρεται ενίοτε πολύ πιο πολιτισμένα από τους υποτιθέμενους πολιτισμένους. Πέραν τής κουραστικής εξιστόρησης τής ιστορίας των Πικτών, κάθε ιστορία έχει αρκετή δράση και αρκετές διαθέτουν και υπερφυσικό στοιχείο, συχνά συνδεόμενο με τους Λαούς των Σπηλιών και την Μυθολογία Κθούλου.

Νομίζω πως ο Χάουαρντ αδίκησε τον Bran Mak Morn, εκδίδοντας μόλις έξι διηγήματα και ένα ποίημα, στα οποία μάλιστα ο Mak Morn είτε εμφανίζεται σποραδικά είτε ως άγαλμα (The Dark Man)! Χαρακτηριστικό είναι πως αρκετές ιστορίες τού βιβλίου Bran Mak Morn: The Last King είτε δεν έχουν καθόλου τον Mak Morn είτε διαδραματίζονται σε μεταγενέστερες εποχές στην Βρεταννία (π.χ. το The Dark Man λαμβάνει χώρα τον 8ο ή 9ο αιώνα μ.Χ.). Νομίζω πως ο Χάουαρντ θα μπορούσε και να γράψει περισσότερα και για τον Mak Morn και να το κάνει σε ένα πιο ιστορικό πλαίσιο χωρίς υπερφυσικές αναφορές. Στα γραπτά του αναφέρει ότι έχει σχεδιάσει ένα ολόκληρο μυθιστόρημα για τους Πίκτες, αλλά επίσης αναφέρει ότι δεν θα το γράψει ποτέ… Θα έλεγα πως ο Mak Morn θυμίζει πολύ τους κλέφτες και τους αρματωλούς, αλλά και τον Γεώργιο Καστριώτη/Σκεντέρμπεη.

Πάμε τώρα να δούμε μία-μία κάθε ιστορία τού Bran Mak Morn: The Last King.

  • Men of the Shadows (30 σ., Bran Mak Morn, 1969, έχει Bran Mak Morn): οι Πίκτες κατασφάζουν ένα ολιγάριθμο Ρωμαϊκό απόσπασμα, που βρίσκεται βόρεια τού Τείχους τού Αδριανού. Πέντε μόλις Ρωμαίοι επβιώνουν και ξεκινούν μια μακριά πορεία προς τον Νότο, αλλά οι Πίκτες βρίσκονται στο κατόπιν τους… Εδώ μαθαίνουμε αρκετά για την ιστορία των Πικτών και βλέπουμε και μια μονομαχία…
  • Kings of the Night (46 σ., Weird Tales, 1930, έχει Bran Mak Morn): ο Mak Morn μετά κόπων και βασάνων έχει συγκροτήσει μία ετερόκλητη συμμαχία από φυλές Πικτών, Κέλτες, Γαλάτες, και… Σκανδιναβούς. Όταν ο βασιλιάς των τελευταίων πεθαίνει, ο Mak Morn πρέπει ή να τους βρει βασιλιά ή να τους δει να συντάσονται με τους Ρωμαίους στην μάχη τής επόμενης μέρας. Αναγκαστικά, θα καταφύγει στην μαγεία για να φέρει από την άβυσσο τού χρόνου κάποιον γνωστό μας… Φοβερή ιστορία, με μπόλικη δράση!
  • A Song of the Race (6 σ., Bran Mak Morn, 1969, έχει Bran Mak Morn): συνοπτικά η ιστορία τού Mak Morn σε ποίημα.
  • Worms of the Earth (31 σ., Weird Tales, 1932, έχει Bran Mak Morn): o Mak Morn βρίσκεται κρυφά στο Εμποράκουμ, την ρωμαϊκή πρωτεύουσα τού αγγλικού Βορρά, και βλέπει την άδικη σταύρωση ενός υπηκόου του. Ορκίζεται να πάρει εκδίκηση από τον Ρωμαίο διοικητή Τίτο Σύλλα, ακόμα κι αν πρέπει να στρατολογήσει τα απόκοσμα πλάσματα που ζουν στα βάθη τής Γης… Καταπληκτική ιστορία, με ευθείες αναφορές στην Μυθολογία Κθούλου!
  • The Dark Man (38 σ., Weird Tales, 1931, έχει Bran Mak Morn): κάπου στον 8ο ή 9ο αι. μ.Χ., ένας εξόριστος Ιρλανδός πολεμιστής θα κυνηγήσει μόνος του τους Σκανδιναβούς που απήγαγαν την κόρη τού ηγεμόνα τής φυλής του. Στην πορεία θα ανακαλύψει ένα παράξενο άγαλμα, που ίσως του φανεί χρήσιμο…
  • The Lost Race (20 σ., Weird Tales, 1927): πάλι αρκετά μετά τον θάνατο τού Mak Morn, ο Κέλτης Cororuc βρίσκεται κυνηγημένος σε ένα δάσος, μετά την βοήθεια που δίνει σε ένα πληγωμένο λύκο. Θα απηχθεί από κάποιους μυστήριους κατοίκους σπηλαίων, με το μέλλον του να μην διαγράφεται και πολύ λαμπρό…
  • The Little People (10 σ., Coven 13, 1970): ένα αγόρι και η αδερφή του βρίσκονται για διακοπές στην εγγλέζικη ύπαιθρο και μπλέκουν με τους Λαούς των Σπηλαίων…
  • The Children of the Night (28 σ., Weird Tales, 1931): έξι συνδαιτημόνες στην Αγγλία τού 20ου αι. μ.Χ. συζητούν για τους Πίκτες, όταν ένας από αυτούς μεταφέρεται ξαφνικά στην εποχή που ο Mak Marn έχει πεθάνει αλλά λατρεύεται σαν θεός…

Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες ιστορίες τού Bran Mak Morn στο αυστραλέζικο Project Gutenberg. Το βιβλίο περιέχει ακόμα αρκετές ανολοκλήρωτες ιστορίες, σημειώσεις, εκθέσεις πάνω στα έργα τού Χάουαρντ, καθώς και επιστολές του. Η εικονογράφηση έγινε από τον Gary Gianni, αλλά δεν ήταν τόσο καλή όσο στο The Savage Tales of Solomon Kane. Αναζητείστε το βιβλίο είτε στο BookDepository/Amazon είτε σε ελληνικά βιβλιοπωλεία όπως η Άγνωστη Καντάθ. Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο Μπραν Μακ Μορν από τις Εκδόσεις Κλέος και περιέχει τις ιστορίες Worms of the Earth και The Lost Race, ένα ποίημα και το κείμενο τού Χάουαρντ με τίτλο Πόσα οφείλει το Έθνος μας στο Νότο. Ο Bran Mak Morn έχει εμφανιστεί σε κόμιξ τόσο τής Marvel όσο και τής Dark Horse, ενώ έχει εμπνεύσει και τουλάχιστον τρία τραγούδια (Bran Mak Morn, Bran Mak Morn Blues και The Last King of Pictdom).

Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις, και κληρώσεις…

  • Ακολουθήστε μας στο Facebook εδώ
  • Γραφτείτε στην ομάδα μας Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος στο Facebook εδώ
  • Γραφτείτε στην ομάδα μου με τον Χρήστο Κεσκίνη Φίλοι Ηρωικής Φαντασίας (Sword-and-Sorcery) στο Facebook εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.