Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #55: Κόναν – Η βασίλισσα της Μαύρης Ακτής & άλλα διηγήματα

  • Dimitrios 

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα καλύτερο από το να διαβάζεις τις περιπέτειες τού Κόναν τού Βάρβαρου στο πρωτότυπο εγγλέζικο κείμενο. Κι αυτό είναι να τις διαβάζεις σε ελληνική κιμπάρικη μετάφραση τού Θωμά Μαστακούρη.

Ο λόγος για ένα εκ των πέντε τόμων τού Αιόλου για τον Κόναν τον Βάρβαρο τού Ρόμπερτ Χάουαρντ, με τίτλο Η Βασίλισσα της Μαύρης Ακτής & άλλα διηγήματα (196 σ., 2002). Μετά από αρκετό καιρό ως εξαντλημένο, το βιβλίο είναι και πάλι διαθέσιμο και μας προκαλεί να διαβάσουμε έξι πρωτότυπες περιπέτειες τού Κόναν. Να επισημάνω εδώ ότι στα ελληνικά όλες οι περιπέτειες τού Κόναν κυκλοφορούν από τον Αίολο σε πέντε τόμους, οι οποίοι μπορούν να διαβαστούν με οποιαδήποτε σειρά. Επίσης, σκοπεύω να ξαναδιαβάσω όλες τις ιστορίες τού Κόναν στα εγγλέζικα και να γράψω ένα σχετικό άρθρο-αφιέρωμα. Πάμε τώρα στο τόμο Η Βασίλισσα της Μαύρης Ακτής & άλλα διηγήματα.

Αν δεν έχετε ξαναδιαβάσει Κόναν ή δεν ξέρετε καν ποιος είναι, τότε ο εν λόγω τόμος είναι από τους καλύτερους για να μυηθείτε στις περιπέτειες τού Βάρβαρου, σε έναν κόσμο πρόγονο τού δικού μας, στην (δημιουργημένη από τον Χάουαρντ) Ιβορειανή Εποχή (βλ. χάρτη παρακάτω). Κι αυτό διότι, όπως θα δούμε και παρακάτω, οι περιπέτειες στην Βασίλισσα της Μαύρης Ακτής & άλλα διηγήματα ανατέμνουν και τις θεματικές των περιπετειών τού Κόναν, και τα γεωγραφικά όρια τού κόσμου του, αλλά και τα βασικά στοιχεία τού χαρακτήρα τού ίδιου τού Κόναν.

Ο χάρτης τής Ιβορειανής Εποχής

Η πρώτη ιστορία (Η Κόρη του Γίγαντα των Πάγων, 14 σ.) ακολουθεί τον ψηλό και σωματώδη Κιμμέριο στις παγωμένες βόρειες χώρες των Αεζίρ και των Βαναχάιμ, σκανδιναβοειδών φυλών, όπου πολεμάει ως μισθοφόρος και μετά από μία μεγάλη σφαγή έρχεται αντιμέτωπος με έναν σκοτεινό θρύλο. Σίγουρα δεν είναι από τις καλύτερες τού Χάουαρντ, αποτελεί όμως μια καλή εισαγωγή στο ποιος είναι ο Κόναν. Επίσης, η ιστορία έχει επεκταθεί σε ένα καταπληκτικό graphic novel Η Κόρη του Γίγαντα των Πάγων και άλλες ιστορίες (άρθρο μου εδώ).

Η επόμενη περιπέτεια τού Κόναν (Ο Πύργος του Ελέφαντα, 34 σ.), τον φέρνει λίγο νοτιότερα, στην πόλη Αρετζούν τής Ζαμόρα, ενός αινιγματικού βασιλείου βασισμένου σε ανατολίτικους πολιτισμούς. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές ιστορίες τού Κόναν, με ευθείες και ισχυρές αναφορές στην Μυθολογία Κθούλου τού Χ. Φ. Λάβκραφτ, φίλου τού Ρόμπερτ Χάουαρντ. Εδώ βλέπουμε την δεύτερη ιδιότητα τού Κόναν, αυτή τού κλέφτη. Στο μάτι έχει βάλει το πετράδι τού σκοτεινού μάγου Γιάρα. Το πετράδι φυλάσσεται στον λεγόμενο Πύργο του Ελέφαντα και φρουρείται από ανθρώπους, ζώα, και… δαίμονες. Αυτό που πάντως ανακαλύπτει ο Κόναν στον Πύργο δεν είναι κάτι που περίμενε… Καταπληκτική ιστορία, δείχνει το έλεος που χαρακτηρίζει τον Κόναν, την αποστροφή του στο υπερφυσικό, καθώς και τις ασυναγώνιστες μαχητικές και νοητικές ικανότητές του. Στην ταινία Conan the Barbarian (1982) με τον Άρνολντ Σβατζενέιγκερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, υπάρχει μία σκηνή ενεπνευσμένη από το διήγημα, ενώ στην επόμενη ταινία Conan the Destroyer (1984) εμφανίζεται η πρώτευουσα τής Ζαμόρα, Σάντιζαρ.

Το τρίτο διήγημα (Ο Θεός της Σαρκοφάγου, 25 σ.) είναι αρκετά ιδιαίτερο, όντας στην ουσία… αστυνομικό. Ο Κόναν βρίσκεται στην πόλη Νουμάλια τής βυζαντοειδούς Νεμίδιας και θέλει να… ελαφρώσει τον Ναό του Κάλιαν Πούμπλικο. Όταν όμως εντοπίζεται από τον νυχτοφύλακα, μαζί με ένα πρόσφατα δολοφονημένο πτώμα, και έρχεται και μερικοί φρουροί, ο Κόναν καλείται να αποδείξει ότι είναι απλά κλέφτης, όχι φονιάς. Έχουμε πάλι αναφορά σε σκοτεινό μάγο, τον Στύγιο Θωθ-Αμών, τον αιώνιο εχθρό τού Κόναν στα κόμιξ τής Marvel, ενώ αναφέρεται και ο μεγάλος αντίπαλος τού Θωθ-Αμών, ο ιερέας τής Ίβιδος, Καράνθης. Η λύση στην υπόθεση χαρακτηρίζεται από ανατροπές, όπως άλλωστε και το ίδιο το τέλος. Έξτρα πόντους για την παρουσία συνονόματού μου χαρακτήρα. Τέλος, αν πρόκειται να διακρίνετε κάπου το αίσθημα τού φόβου στον Κόναν, αυτό θα είναι εδώ…

Και τώρα περνάμε σε ένα βασίλειο ονόματι… Άργος – ναι, Άργος – με την περιπέτεια Παρείσακτοι στο Σπίτι (35 σ.)! Προφανώς, δεν είναι το γνωστό Άργος στην Πελοπόννησο, αλλά διαθέτει αρκετά ελληνικά καθώς και ρωμαϊκά χαρακτηριστικά. Ο Κόναν προδίδεται στην τελευταία κλοπή που σχεδιάζει και βρίσκεται στην φυλακή. Από εκεί έρχεται να τον βγάλει ο αριστοκράτης Μουρίλο σε μία απέλπιδα προσπάθεια να επιβιώσει από την συνωμοσία τού Ναβόνιδου, του Κόκκινου Ιερέα και ισχυρότερου ανθρώπου στο Άργος. Στην καταπληκτική αυτή ιστορία, θα δούμε τον Κόναν μέσα σε υπόγειες στοές και εναντίον φρικωδών πλασμάτων, ενώ γύρω του παίζονται θανατηφόρα παιχνίδια εξουσίας… Για αυτήν ακριβώς την ιστορία πήρα τον παρόντα τόμο, θέλοντας να την διαβάσω και στα ελληνικά… Εδώ επίσης διαβάζουμε πως ο Κόναν «κρατάει πάντα τον λόγο του». Σίγουρα θα ήθελα να δω περισσότερες ιστορίες και στο Άργος και στο βασίλειο τής Κορίνθιας. Η ιστορία έχει εμπνεύσει την σκηνή με τον Θωθ-Αμών στο Conan the Destroyer.

Άλλη μία πασίγνωστη ιστορία τού Κόναν είναι Η Βασίλισσα της Μαύρης Ακτής (42 σ.). Μετά το άνοιγμα τού… κεφαλιού ενός δικαστή, ο Κόναν καταφεύγει σε ένα λιμάνι τού Άργους και ανεβαίνει όπως-όπως στο πρώτο καράβι που βρίσκει. Σύντομα συναντάει ένα πειρατικό πλοίο στο οποίο και τελικά στρατολογείται, ακολουθώντας την γοητευτική πειρατίνα αρχηγό Μπέλιτ. Αφού ρημάζουν τις ακτές τής Στύγια (ουσιαστικά προγόνου της αρχαίας Αιγύπτου), κατευθύνονται προς το Κους, βλέπουν το δέλτα τού ποταμού Ζεκίρμπα, και μιλάνε για το δηλητηριασμένο του νερό, για τα πλοία που μπαίνουν μέσα και βγαίνουν χωρίς πλήρωμα, και για τις φήμες περί μιας χαμένη πόλης. Αποφασίζουν να πλεύσουν κόντρα στο ρεύμα, σε αναζήτηση αυτής της πόλης, και… Φοβερή ιστορία, δείχνει τον περιπετειώδη χαρακτήρα τού Κόναν, την ζωή του ως πειρατή, και την αγάπη του για το ανεξερεύνητο. Ίσως η Μπέλιτ να έχει εμπνεύσει τον χαρακτήρα τής Βαλέρια στο Conan the Barbarian (1982). Θέλω να διαβάσω και το μυθιστόρημα Conan the Rebel τού Poul Anderson, που διαδραματίζεται μεταξύ του πρώτου και δεύτερου μισού τής ιστορίας.

Η τελευταία ιστορία (Η Κοιλάδα των Χαμένων Γυναικών, 24 σ.) μας μεταφέρει νοτιοανατολικά τού Κους, στο χωριό των Μπακάλα, μιας ντόπιας φυλής κανίβαλων. Η Λίβια, πριγκήπισσα τού Οφίρ, έχει απηχθεί από επιδρομείς και βρίσκεται στα χέρια των Μπακάλα, όταν στο χωριό καταφθάνει ο Κόναν με την συμμ… ε… με τους άντρες του, οπότε βλέπουμε μία ακόμα ιδιότητα τού Κόναν, αυτή τού συμμορίτη. Ο Κόναν κάνει μία συμφωνία με την Λίβια, και η δράση ξεκινάει και κλιμακώνεται γρήγορα σε μία στοιχειωμένη κοιλάδα…

Μπορείτε να βρείτε και τα προηγούμενα άρθρα μου για τις ιστορίες του Χάουαρντ, συγκεκριμένα για τον Solomon Kane και για τον Bran Mak Morn. Το επόμενο άρθρο για τον Χάουαρντ θα είναι πιθανότατα για τις ιστορικές περιπέτειες που έγραψε (αποθησαυρισμένες στο Sword Woman and Other Historical Adventures).

Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων και συνεντεύξεις…

  • Ακολουθήστε μας στο Facebook εδώ
  • Γραφτείτε στην ομάδα μας Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος στο Facebook εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.