Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #50: The Savage Tales of Solomon Kane

 • Dimitrios 

The wise men know what wicked things are written on the sky;

They trim sad lamps, they touch sad strings, hearing the heavy purple wings,

Where the forgotten Seraph kings still plot how God shall die

The Ballad of the White Horse, G. K. Chesterton

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον αμερικάνο συγγραφέα Ρόμπερτ Χάουαρντ μέσω του Κόναν του Βάρβαρου, όμως ο Χάουαρντ έχει διηγηθεί τις περιπέτειες εξίσου ενδιαφέροντων χαρακτήρων. Ένας εξ αυτών, και μάλιστα ο πρώτος χρονικά που δημοσίευσε ο Χάουαρντ, είναι ο Σόλομων Κέιν, ο Πουριτανός εκδικητής, ο προστάτης των αδυνάτων, ο ορκισμένος εχθρός του Κακού.

Έχω αναφέρει ότι σκοπεύω να γράψω για όλες τις ιστορίες τού Χάουαρντ που διαβάζω. Επιλέγω λοιπόν να ξεκινήσω με τον Σόλομων Κέιν, τον πρωτότοκο τού Χάουαρντ, με τις ιστορίες του να γράφονται μεταξύ του 1927 και του 1930 και να δημοσιεύονται κυρίως στο θρυλικό αμερικάνικο περιοδικό Weird Tales. Εννιά διηγήματα, μερικά μικρά άλλα μεγαλύτερα, πέντε ανολοκλήρωτες ιστορίες, και τρία ποιήματα αποτελούν το υλικό που άφησε πίσω του ο Χάουαρντ για τον Σόλομων Κέιν όταν αυτοκτόνησε το 1934 σε ηλικία μόλις 30 ετών. Αν πρέπει να χαρακτηρίσουμε με μία λέξη το είδος στο οποίο ανήκουν οι ιστορίες με τον Σόλομων Κέιν, αναμφίβολα θα επιλέγαμε την λέξη περιπέτεια. Αν γίνουμε πιο κιμπάρηδες και πάμε στις δύο λέξεις, τότε διαλέγουμε ηρωική φαντασία.

Ο Σόλομων Κέιν είναι Άγγλος και Πουριτανός (κίνημα εντός του Προτεσταντισμού) και περιδιαβαίνει την υφήλιο κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, ψάχνοντας και ξεριζώνοντας το Κακό σε οποιαδήποτε μορφή του. Πρόκειται για έναν Εκδικητή, έναν ορκισμένο εχθρό τού Κακού, που θα κυνηγήσει ανελέητα τους πειρατές που απήγαγαν μια νεαρή κοπέλα, τους ληστές που κατέκαψαν ένα ολόκληρο χωριό, τους δουλέμπορους που αιχμαλώτισαν κάποιους άτυχους ανθρώπους, τα απόκοσμα πλάσματα που τρομοκρατούν την αγγλική ύπαιθρο, και τα αιμοδιψή τέρατα που καταδυναστεύουν την αφρικάνικη ζούγκλα… Οι περιπέτειές του τον φέρνουν από το αγγλικό Torktown και την γενέτειρά του Devon, στα γαλλικά βουνά και στον γερμανικό Μέλανα Δρυμό, σε χωριά κανίβαλων και σε ξεχασμένες προϊστορικές πόλεις στην Αφρική, μέχρι και στην μακρινή Παταγονία τής Νοτίου Αμερικής. Το αφρικάνικο στοιχείο όμως είναι το κυρίαρχο, με τις περισσότερες και τις μεγαλύτερες ιστορίες να διαδραματίζονται στην αινιγματική και ανεξερεύνητη εν πολλοίς την εποχή εκείνη Αφρική. Τι ξέρουμε για τον Κέιν πριν τον… αναλάβει ο Χάουαρντ; Υπηρέτησε σε πολεμικά πλοία (Hawk of Basti), όπου και τα έβαλε με τους οθωμανούς πειρατές (The Footfalls Within), ήταν παρών στον θάνατο τού Sir Richard Grenville (The Return of Sir Richard Grenville), κατάγεται από το χωριό Dove (Solomon’s Kane Homecoming) και είχε κάποια σχέση με μία Bess (στο ίδιο). Όσο για την εμφάνισή του; Ψηλός, αδύνατος, μυώδης, με μαύρο μανδύα, χλωμός και απόμακρος, με το χαρακτηριστικό του πλατύγυρο καπέλο, και – μετά το Hills of the Dead – το μαγικό ραβδί τού αρχαίου βασιλέα Σολομώντα.. Βασικό χαρακτηριστικό τού Κέιν είναι ότι εκτός από περιστασιακές εξαιρέσεις λειτουργεί μόνος του, αν και υπάρχει μία περίεργη αναφορά στο The Blue Flame of Vengeance/Blades of the Brotherhood για κατασκόπους…

Οι ιστορίες τού Κέιν κατατάσσονται σε τέσσερις κύκλους, βάσει της γεωγραφίας τους. Ο πρώτος σχετίζεται με τις περιπέτειές του στην Αγγλία (Skulls in the Start, The Right Hand of Doom, The Blue Flame of Vengeance/Blades of the Brotherhood, και Solomon’s Kane Homecoming), ο δεύτερος με το πέρασμά του από τον Μέλανα Δρυμό (Rattle of Bones, The Castle of the Devil, και Death’s Black Riders), ο τρίτος με την Αφρική (Red Shadows, The Moon of the Skulls, The Hills of the Dead, Wings in the Night, The Footfalls Within, The Children of Asshur, και The Return of Sir Richard Grenville), ενώ ο τέταρτος με τον Νέο Κόσμο (The One Black Stain και Hawk of Basti).

Όλες οι ιστορίες είναι γρήγορες, με δαιμονιώδη ρυθμό, ισχυρό το στοιχείο τής περιπέτειας, και άφθονη δράση. Σε άλλες υπάρχει έντονο υπερφυσικό στοιχείο – δαίμονες, τέρατα, φαντάσματα -, ενώ σε άλλες οι εχθροί είναι απλοί μεν, δαιμονικοί δε άνθρωποι. Παρότι ο Χάουαρντ έχει γράψει περιπέτειες και με πολλούς άλλους ήρωες, με γνωστότερο τον Κόναν τον Βάρβαρο, οι ιστορίες τού Σόλομων Κέιν ξεχωρίζουν υφολογικά, έχουν δική τους ταυτότητα. Αρκετές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ιστορίες τρόμου, σε μερικές βλέπουμε και μαθαίνουμε για προϊστορικούς πολιτισμούς και τις πόλεις τους, και κάποιες λίγες σου βγάζουν ένα αίσθημα επανάληψης.

Εκτός από τις πρωτότυπες ιστορίες τού Χάουαρντ, ο Σόλομων Κέιν έχει φιλοξενηθεί και σε πάμπολλα κόμιξ (Marvel και Dark Horse), graphic novels (μία συμπληρωμένη εκδοχή τού Κάστρου του Διαβόλου από άλλο συγγραφέα είχε κυκλοφορήσει και στα ελληνικά), ενώ έχουν βγει ακόμα και σχετικά επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων (The Savage World of Solomon Kane). Το 2009 κυκλοφόρησε και η ταινία Solomon Kane, με τον James Purefoy στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η οποία παρά τις αδυναμίες της, την μη αξιοποίηση καμίας ιστορίας τού Χάουαρντ και τις αλλοιώσεις που έγιναν στον χαρακτήρα, προσπάθησε να αποδώσει ένα σκοτεινό κόσμο και να υφάνει μία ιστορία σχετικά με την καταγωγή τού Κέιν. Θα έλεγα πως και το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Bloodborne είναι εν πολλοίς ενεπνευσμένο από τον χαρακτήρα, τον κόσμο, και τις ιστορίες τού Σόλομων Κέιν…

Διάβασα τις ιστορίες τού Κέιν από το εγγλέζικο βιβλίο The Savage Tales of Solomon Kane (Del Rey, 414 σ., 2004), που περιέχει τα άπαντα όλα τού Κέιν, μαζί με την νεκρολογία τού Χάουαρντ από τον Χ. Φ. Λάβκραφτ, καθώς και πάμπολλες εκπληκτικές ασπρόμαυρες εικονογραφήσεις αισθητικής Λοχαγού Μαρκ από τον Gary Gianni! Μπορείτε να το βρείτε είτε από BookDepository/Amazon είτε από ελληνικά βιβλιοπωλεία όπως η Άγνωστη Καντάθ. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει περίπου οι μισές ιστορίες από τον Αίολο με τίτλο Κόκκινες Σκιές.

Πάμε να δούμε τώρα όλες τις ιστορίες που έγραψε ο Χάουαρντ για τον Κέιν μία-μία (σχεδόν όλες βρίσκονται δωρέαν στο αυστραλιανό Project Gutenberg):

 • Skulls in the Stars (18 σ., Weird Tales, 1928, υπάρχει στην ελληνική έκδοση τού Αιόλου): ο Κέιν είναι καθ’ οδόν προς το χωριό Torketown, στο οποίο οδηγούν δύο δρόμοι. Όταν οι ντόπιοι τού λένε πως ο ένας δρόμος είναι πολύ πιο σύντομος αλλά καλύτερα να επιλέξει τον άλλον, αποφασίζει να ερευνήσει το θέμα. Ωραία ατμόσφαιρα, ισχυρά στοιχεία θυσίας, εκδίκησης, και δικαιοσύνης, και… φαντάσματα.
 • The Right Hand of Doom (10 σ., Red Shadows, 1968): ένα καταπληκτικό σφινάκι, με τον Κέιν σε περιφερειακό ρόλο, με τον νεκρομάντη Roger Simeon να επιλέγει έναν ανορθόδοξο τρόπο εκδίκησης από τον άντρα που τον πρόδωσε στις αρχές… Ισχυρό στοιχείο μαγείας…
 • Red Shadows (44 σ., Weird Tales, 1928, υπάρχει στην ελληνική έκδοση τού Αιόλου): ο Κέιν βρίσκεται τώρα στην Γαλλία και πέφτει πάνω σε ένα ετοιμοθάνατο κορίτσι, θύμα μίας δράκας κλεφτών. Ορκίζεται να εκδικηθεί την δολοφονία τού κοριτσιού και καταδιώκει τον Le Loup και τους άντρες του, από μια σπηλιά στα γαλλικά βούνα μέχρι την πυκνή αφρικανική ζούγκλα και χωριά κανίβαλων… Εδώ κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο αφρικάνος σαμάνος Ν’Λόγκα…
 • Rattle of Bones (12 σ., Weird Tales, 1929, υπάρχει στην ελληνική έκδοση τού Αιόλου): ο τίτλος μού θυμίζει το χωρίο από το Κατά Ματθαίων (ιγ’: 49-50), Εκεί θέλει είσθαι ο κλαυθμός και ο τριγμός των οδόντων… Έχουμε μεταφερθεί πλέον στον γερμανικό Μέλανα Δρυμό. Ο Κέιν μαζί με έναν άλλον ταξιδιώτη καταλύουν σε ένα ερημικό πανδοχείο, με πολλά και σκοτεινά μυστικά… ΦΟ-ΒΕ-ΡΟ
 • The Castle of the Devil (8 σ., Red Shadows, 1968): ανολοκλήρωτη ιστορία, με τον Κέιν πάλι στον Μέλανα Δρυμό να συναντάει τυχαία και να ταξιδεύει μαζί με τον άγλλο John Silent. Καθ’ οδόν, μιλάνε για τον διαβόητο βαρόνο Von Staler και το πώς καταδυναστεύει τους αγρότες. Όταν συναντούν το κάστρο του, γνωστό ως το Κάστρο του Διαβόλου, ο Κέιν κινάει κατά ‘κει… Δυστυχώς εκεί ολοκληρώνεται η ιστορία, έχει κυκλοφορήσει όμως μία ολοκληρωμένη εκδοχή της από άλλο συγγραφέα σε graphic novel (και στα ελληνικά).
 • Death’s Black Riders (4 σ., The Howard Collector #10, 1968): πάλι Μέλανας Δρυμός, πάλι ανολοκλήρωτη ιστορία. Ο Κέιν συναντάει μερικούς παράξενους καβαλάρηδες και… κόβεται εκεί.
 • The Moon of the Skulls (74 σ., Weird Tales, 1930, υπάρχει στην ελληνική έκδοση τού Αιόλου): η πρώτη μεγάλη ιστορία τού Κέιν, εξ ολοκλήρου στην μαγευτική Αφρική. Καθώς ο Κέιν βρίσκεται στα ίχνη μιας απηγμένης αγγλίδας, ανακαλύπτει μέσα στα βάθη τής ζούγκλας μία περίεργη πόλη, δημιούργημα ενός πολύ παλιού πολιτισμού… Καταπληκτική ιστορία, θυμίζει ευχάριστα Κόναν.
 • The One Black Stain (6 σ., The Howard Collector #2, 1962): ποίημα για την δίκη-παρωδία και κατόπιν εκτέλεση τού Sir Thomas Doughty στην Παταγονία. Εμφανίζεται και ο θρυλικός εγγλέζος πειρατής Sir Francis Drake, ο άνθρωπος που μετεσχημάτισε την ισπανική αρμάδα σε κολυμπηθρόξυλα.
 • The Blue Flame of Vengeance/Blades of the Brotherhood (46 σ., Red Shadows, 1968): στην Αγγλία, φοβερή ιστορία με πειρατές, γεμάτη δράση και μονομαχίες και με σπαθιά και με μαχαίρια… Ερημώδεις ακτές, υπόγεια κελάρια, και παραθαλάσσιες στοές… Και με την παράξενη αναφορά σε κατασκόπους τού Κέιν… Καταπληκτικό!
 • The Hills of the Dead (32 σ., Weird Tales, 1930, υπάρχει στην ελληνική έκδοση τού Αιόλου): πίσω στην Αφρική, όπου ο Κέιν έρχεται αντιμέτωπος με βρικόλακες… Μόνη του βοήθεια ο Αφρικάνος σαμάνος Ν’ Λόγκα αλλά και το Ραβδί του Σολομώντα…
 • Hawk of Basti (14 σ., Red Shadows, 1968): ανολοκλήρωτη ιστορία, με έναν φίλο τού Κέιν που προσπαθεί να επανακτήσει την θέση του ως… βασιλιά σε μία φυλή ιθαγενών. Έτσι κι έτσι.
 • The Return of Sir Richard Grenville (4 σ., Red Shadows, 1968): ποίημα, το φάντασμα τού Sir Richard Grenville, στου οποίου τον θάνατο έχει παραστεί ο Κέιν, έρχεται να τον ξυπνήσει και να τον προειδοποιήσει για μία επίθεση εναντίον του…
 • Wings in the Night (50 σ., Weird Tales, 1932, υπάρχει στην ελληνική έκδοση τού Αιόλου): καταπληκτική ιστορία, μέσα στην καρδιά της Αφρικής, όπου απόκοσμα φτερωτά πλάσματα καταδυναστεύουν μία κυνηγημένη φυλή… Αναφορές στην ελληνική μυθολογία, πολλή δράση, φοβερή ιστορία, και θυμίζει και αρκετά την Βασίλισσα της Μαύρης Ακτής από τις ιστορίες τού Κόναν…
 • The Footfalls Within (24 σ., Weird Tales, 1931, υπάρχει στην ελληνική έκδοση τού Αιόλου): πάλι Αφρική, ο Κέιν ακολουθεί ένα καραβάνι δουλέμπορων και στην πορεία ανακαλύπτει κάτι αρχέγονο και απόκοσμο…
 • The Children of Asshur (32 σ., Red Shadows, 1968): ανολοκλήρωτη, στην Αφρική ο Κέιν διερευνά ένα κατεστραμμένο χωριό και οδηγείται σε μία περίεργη πόλη…
 • Solomon Kane’s Homecoming (6 σ., Fanciful Tales 1936) και Solomon Kane’s Homecoming (Variant, 8σ.): δύο εκδοχές ενός ποιήματος όπου ο Κέιν επιστρέφει στο χωριό του, το εγγλέζικο Devon…

Σύντομα θα δείτε και το επόμενο άρθρο μου για τις ιστορίες τού Χάουαρντ, είτε με τον Καλ τον Άτλαντα είτε με τον τελευταίο Πίκτη βασιλιά Μπραν Μακ Μορν. Ίσως να παρεμβληθεί και άρθρο για ένα ή περισσότερα ελληνικά βιβλία των ιστοριών με τον Κόναν από τις εκδόσεις Αίολος.

Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις, και κληρώσεις…

 • Ακολουθήστε μας στο Facebook εδώ
 • Γραφτείτε στην ομάδα μας Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος στο Facebook εδώ
 • Γραφτείτε στην ομάδα μου με τον Χρήστο Κεσκίνη Φίλοι Ηρωικής Φαντασίας (Sword-and-Sorcery) στο Facebook εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.