Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #42: Επικές και Θρυλικές Περιπέτειες Κόναν

Τρόμος, επική φαντασία, αστυνομικά, ιστορικά… Αυτά και πολλά άλλα είδη απαρτίζουν την λογοτεχνία, αλλά κανένα δεν έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με έναν χαρακτήρα όσο η ηρωική φαντασία (sword-and-sorcery) με τον Κόναν τον Βάρβαρο. Καλώς ορίσατε στο άρθρο μου για τις Επικές Περιπέτειες Conan: Οι Άνθρωποι του Μαύρου Κύκλου & άλλες ιστορίες και Θρυλικές Περιπέτειες Conan: Η Σκοτεινή Λίμνη & άλλες ιστορίες των Εκδόσεων Anubis.

Για τον Κόναν ισχύει απόλυτα πως όσο πιο πολύ διαβάζεις, τόσο περισσότερο θες να διαβάσεις. Όντως, πέρσι τέτοια εποχή ξεκοκκάλιζα το The Complete Chronicles of Conan (μία χιλιοσέλιδη συλλογή όλων των ιστοριών τού Robert E. Howard με τον Κόναν), το καλοκαίρι μασούλησα την διλογία κόμιξ Κόναν: Η Κόρη του Γίγαντα των Πάγων και Άλλες Ιστορίες, και πρόσφατα καταβρόχθισα έξι από τα επτά μυθιστορήματα τού Robert Jordan. Και τώρα, στα ξεφεγγαρώματα τού χειμώνος, ήρθε η ώρα για το γλυκό. Και επειδή μου αρέσουν τα κιμπάρικα πράγματα (με προφορά, τσιμπάρικα), ήθελα διπλό γλυκό. Ευτυχώς, το ζαχαροπλ… εεεε… οι εκδόσεις Anubis, είχαν προνοήσει για τους κοιλιόδουλ…. εεε… τους φίλους τού Κόναν. Πάμε να δούμε πώς.

Ένα όνομα θα σας πω. Πολλά θα έχετε ακούσει, αλλά αυτό θα σας φέρει.. ποιότητα. Ο λόγος για τον Roy Thomas, θρυλικό σχεδιαστή κόμιξ Κόναν, του οποίου η πένα έχει υπογράψει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, τεύχη με τον συμπαθή βάρβαρο. Ξεκινώντας το 1970 στην Marvel, ο Thomas συνετέλεσε καθοριστικά στην επιτυχία των περιοδικών Savage Tales και The Savage Sword of Conan, ενώ δούλεψε και για την Dark Horse το 2011 στο Conan: The Road of Kings. Εκτός από διασκευές των κλασσικών ιστοριών τού Howard και μεταγενέστερων συγγραφέων όπως οι L. Sprague de Camp και Lin Carter, ο Thomas έχει συνθέσει και πληθώρα δικών του ιστοριών στην Υβοριανή Εποχή, τόσο με τον Κόναν όσο και με χαρακτήρες όπως η Red Sonja.

Μερικές από αυτές τις ιστορίες, λοιπόν, μαζεύει ο Anubis, σε δύο χορταστικούς τόμους 352 σελίδων και αρκετών γραμμαρίων έκαστος. Και μάλιστα διατηρεί και την αυθεντική ασπρόμαυρη εικονογράφηση, η οποία με ξένιζε πριν τους ξεκινήσω, αλλά την συνήθισα αμέσως και μου ξύπνησε μάλιστα και μνήμες από τα ασπρόμαυρα τεύχη τού Λοχαγού Μαρκ. Ο πρώτος τόμος περιέχει επτά ιστορίες, τέσσερις διασκευές κλασικών ιστοριών τού Howard (Οι Άνθρωποι του Μαύρου Κύκλου, Ο Πύργος του Ελέφαντα, και Μια Μάγισσα θα Γεννηθεί, Σιδερένιες Σκιές στο Σεληνόφως) και τρεις πρωτότυπες τού Thomas (Η Ακρόπολη στο Κέντρο του Κόσμου, Στο Όρος του Θεού της Σελήνης, Η Κατάρα της Θεάς Γάτας, και ). Ο δε δεύτερος, έξι διασκευές ιστοριών Howard (Τα Κόκκινα Καρφιά, Τα Στοιχειά του Πορφυρού Κάστρου, Σκιές στην Ζαμπούλα, Η Φυλή του Σκότους, Το Ιερό Ερπετό του Σετ, Η Σκοτεινή Λίμνη), μία ιστορία τού Thomas (Κουρσάροι Εναντίον Στύγιας), και δύο διασκευές ιστοριών των de Camp και Carter (Η Κατάρα του Μονόλιθου και Το Άντρο του Παγοσκώληκα). Πάμε τώρα να δούμε καθεμία ιστορία ξεχωριστά.

Επικές Περιπέτειες Κόναν:

 • Οι Άνθρωποι του Μαύρου Κύκλου: από τις πρώτες ιστορίες Κόναν που διάβασα, στο βιβλίο Οι Μαύρες Προφήτες & άλλα διηγήματα των εκδόσεων Αίολος. Είμαστε στην Βεντύα, μια περιοχή που θυμίζει αρκετά την Ινδία. Ο Μπούντα Τσαντ, βασιλιάς της Βεντύα, δολοφονείται από μαύρη μαγεία, και η αδερφή του, Ντέβι Γιασμίνα, ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Στον δρόμο της εμφανίζεται ο πιο επικίνδυνος λήσταρχος τής Βεντύα, ο Κόναν. Για τους δικούς του λόγους, αποφασίζει να διασχίζει τα κακοτράχαλα και επικίνδυνα μονοπάτια που οδηγούν στο απόρθητο κάστρο των Μαύρων Προφητών…
 • Ο Πύργος του Ελέφαντα: με εμφανείς επιρροές τού H. P. Lovecraft και τού κοσμικού τρόμου, ο Howard υφαίνει μία ιστορία στην οποία ο Κόναν διαρρηγνύει ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα και πιο μυστηριώδη κτήρια στον Υβοριανό Κόσμο: τον πύργο τού μάγου Γιαγκ-Κόσα στην Σφύρα τής Ζαμόρα. Αυτό που θα συναντήσει όμως εκεί μέσα δεν είναι αυτό που περίμενε… Η διάρρηξη τού πύργου έχει εμπνεύσει μία σκηνή από την ταινία Conan the Barbarian (1982) με τον Arnold Schwarzenegger στον ρόλο τού Κόναν.
 • Μία Μάγισσα θα γεννηθεί: η πανάρχαια κατάρα τής δυναστείας τού Κοράν θα παρασύρει στο διάβα της και τον Κόναν, που καταλήγει σταυρωμένος σε ένα δέντρο τής ερήμου. Επιζεί όμως και σχεδιάζει την εκδίκησή του από την μάγισσα που σφετερίστηκε τον θρόνο και τον μισθοφόρο που τον σταύρωσε.. Μία ιστορία ταυτισμένη με την σταύρωση τού Κόναν, που έγινε επίσης σκηνή στο Conan the Barbarian.
 • Η Ακρόπολη στο Κέντρο του Κόσμου: ιστορία τού Thomas, με εμφανέστατες ξανά επιρροές H. P. Lovecraft και κοσμικού τρόμου. Ένα ζίγκουρατ εμφανίζεται από το πουθενά στην Ακμπιτάνα του Σεμ και άνθρωποι αρχίζουν να εξαφανίζονται ξαφνικά. Κανείς δεν τολμάει να παραβιάσει το απόκοσμο κτίσμα, εκτός από τον Κόναν… Φοβερή ιστορία, με ταξίδια στον χρόνο, θυμίζει πολύ την νουβέλα Shadow out of Time τού H. P. Lovecraft.
 • Στο Όρος του Θεού της Σελήνης: Ο Κόσσους, βασιλιάς τής Κατίγια, κρατείται αιχμάλωτος στο αινιγματικό Όρος του Θεού της Σελήνης. Η αδερφή του, Γιασμέλα, γνωρίζει πως μόνο ο Κόναν μπορεί να τον φέρει πίσω σώο και αβλαβή…
 • Η Κατάρα της Θεάς Γάτας: Τα πράγματα δυσκολεύουν για τον Κόναν, τώρα πάλι λήσταρχο, όταν οι άντρες του χτυπούν ένα καραβάνι και ανακαλύπτουν το είδωλο μίας γατόμορφης θεάς. Φαίνεται πως το είδωλο έχει δική του νοημοσύνη και επηρεάζει περίεργα τους γύρω του… Ωραία, μικρή ιστορία, που θυμίζει αρκετά το τεύχος Άλιξ Το Καταραμένο Άγαλμα (Μαμούθ Κόμιξ).
 • Σιδερένιες Σκιές στο Σεληνόφως: Διασκευή ιστορίας τού Howard, με τον Κόναν να διασώζει μία απειλούμενη γυναίκα και να καταφεύγει σε ένα ερημικό νησί τής Θάλασσας Βιλαγιέτ. Μόνο που το νησί δεν είναι τελείως ερημικό, και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίεργα όταν καταφθάνουν πειρατές τής Κόκκινης Αδερφότητας…

Θρυλικές Περιπέτειες Κόναν:

 • Κόκκινα Καρφιά: ιστοριάρα με μυστηριώδη, σχεδόν εγκαταλειμμένη, πόλη στο κέντρο μία ζούγκλας νότια τής Στύγιας. Δύο αντιμαχόμενες φατρίες οι μόνοι κάτοικοι τής πόλης, ορκισμένες να σκοτώσουν η μία την άλλη, ενώ απόκοσμα πλάσματα παραμονεύουν στις σκιές και στις κατακόμβες. Σε αυτήν την πόλη οδηγούνται παρά την θέλησή τους ο Κόναν και η Βαλέρια, και λειτουργούν ως καταλύτης στην έχθρα των δύο φατριών… Φοβερή, τρομερή ιστορία, με αριστοτεχνικά στημένα τα θέματα τής παράνοιας και της παρακμής. Α ρε Howard…
 • Τα Στοιχειά του Πορφυρού Κάστρου: άλλη μια ιστοριάρα, σε ένα στοιχειωμένο κάστρο στο λεγόμενο άγονο τρίγωνο. Εκεί έλαβε χώρα πριν πολλά χρόνια μια σφαγή από τους νομάδες τής ερήμου και εκεί οδηγείται ο Κόναν στην προσπάθειά του να εξαπατήσει έναν φύλαρχο..
 • Σκιές στην Ζαμπούλα: αυτή ήταν η πρώτη ιστορία Κόναν που διάβασα (στο προαναφερθέν βιβλίο από Αίολο) και η διασκευή τού Thomas σε κόμιξ είναι εξίσου εξαίσια. Οι δρόμοι στην Ζαμπούλα ερημώνουν τα βράδια, διότι κανείς εχέφρων δεν θέλει να αποτελέσει μεζέ των κανίβαλων σκλάβων από το Νταρφάρ. Ο Κόναν, μέσα από τις συναντήσεις του με τους κανίβαλους, αναλαμβάνει να τα βάλει με τον Τοτρασμέκ, Ανώτατο Ιερέα του Χανουμάν, και με τον θηριώδη στραγγαλιστή σκλάβο του, Μπάλλ-Πτέορ…
 • Η Φυλή του Σκότους: κατακόμβες, στοές, σπηλιές, και εξωπραγματικά όντα πρωταγωνιστούν σε μία ιστορία όπου ο Τζίμι Ο’ Μπράιεν, μεταφέρεται μυστηριωδώς από τον 20ο αι. μ..Χ. στην Υβοριανή εποχή και πρέπει να παλέψει για την ζωή του. Φοβερό τέλος.
 • Κουρσάροι εναντίον Στύγιας: ένα προοίμιο τού Thomas για το Ιερό Ερπετό του Σετ.
 • Το Ιερό Ερπετό του Σετ: το τελευταίο μέρος τού μυθιστορήματος Η Ώρα του Δράκοντα. Ο Κόναν, διωγμένος από τον θρόνο τής Ακουιλόνια, περιφέρεται στην εξωτική Στύγια για να αποκτήσει ένα μαγικό αντικείμενο και κατόπιν οδηγεί τον λαό τής Ακουιλόνια σε εξέγερση ενάντια στους σφετεριστές… Λατρεία φιδιών, μάγοι τής Στύγια και του Κιτάι, μάχες και μονομαχίες… Ίσως θα ήταν καλύτερα να υπήρχε ολόκληρη η Ώρα του Δράκοντα, αντί για μόνο το τελευταίο μέρος. Διαβάζεται αυτοτελώς, πάντως.
 • Η Σκοτεινή Λίμη: άλλη μια ιστοριάρα, με τον Κόναν και μια καλλονή να βρίσκονται σε ένα καράβι αιμοσταγών πειρατών και να καταλήγουν σε μία μυστηριώδη πόλη μέσα στα δέντρα ενός νησιού, όπου ανακαλύπτουν πως δεν είναι μόνοι… Παρότι μοιάζει κάπως με τις Σιδερένιες Σκιές στο Σεληνόφως, διαβάζεται άνετα και ευχάριστα.
 • Η Κατάρα του Μονόλιθου: στον δρόμο της επιστροφής από το μακρινό Κιτάι (θυμίζει αρκετά την Κίνα), ο Κόναν πέφτει θύμα ενός ευγενούς που τον ταϊζει σε ένα απόκοσμο τέρας για να υποσκάψει μία διπλωματική συνθήκη. Όμως ο Κόναν είναι σκληρός καρ…
 • Το Άντρο του Παγοσκώληκα: στα νεανικά του χρόνια, ο Κόναν βρίσκεται στα βόρεια τής ηπείρου και αντιμετωπίζει το τρομερό τέρας γνωστό ως Παγοσκώληκα…

Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Anubis για την προμήθεια τού βιβλίου! Οι ιστορίες τού Howard με τον Κόναν κυκλοφορούν στα ελληνικά σε επτά τόμους από τις εκδόσεις Αίολος και στα αγγλικά στην ογκώδη συλλογή The Complete Chronicles of Conan. Αν σας αρέσει ο Robert Jordan, συγγραφέας τής σειράς επικής φαντασίας Ο Τροχός του Χρόνου, μπορείτε να αναζητήσετε στα αγγλικά τα επτά μυθιστορήματα που έχει γράψει με τον Κόναν.Έχω διαβάσει έξι εξ αυτών, αλλά παρότι αξιόλογα θα έλεγα πως αποκλίνουν από την ηρωική φαντασία προς χάριν τής επικής φαντασίας. Από κόμιξ, διαβάστε την διλογία Κόναν: Η Κόρη του Γίγαντα των Πάγων και Άλλες Ιστορίες (σχετικό άρθρο μου εδώ). Σύντομα θα διαβάσω και την διλογία κόμιξ Κόναν: Η Ζωή και ο Θάνατός του από τις Εκδόσεις Οξύ. Δείτε οπωσδήποτε και τις δύο καταπληκτικές ταινίες Conan the Barbarian και Conan the Destroyer με τον Arnold Schwarzenegger στον ρόλο τού Κόναν και ακούστε την φοβερή μουσική τού Βασίλη Πολυδούρη εδώ. Ρίξτε μια ματιά και στα βιντεοπαιχνίδια Age of Conan, Conan Exiles, και Conan Unconquered.

Αμφότερες οι Επικές και οι Θρυλικές Περιπέτειες Κόναν θα κληρωθούν στην σελίδα τής Κοιλάδας της Γνώσης στο Facebook!

Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις, και κληρώσεις…

 • Ακολουθήστε μας στο Facebook εδώ
 • Γραφτείτε στην ομάδα μας Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος στο Facebook εδώ

1 σκέψη για το “Βιβλιοέναυσμα #42: Επικές και Θρυλικές Περιπέτειες Κόναν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.