Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ad Urbe Condita #2: Σκοτώστε τον Μπαρμπαρόσσα

  • Dimitrios 

Τον 16ο αιώνα η Μεσόγειος φλεγόταν – κυριολεκτικά. Ένας από τους μεγαλύτερους… πυρομανείς ήταν ο κουρσάρος Ορούτς Ρέις, γνωστός και ως Μπαρμπαρόσσα. Με καταγωγή από την Λέσβο, ο Ορούτς αιχμαλωτίστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες τής Ρόδου και πέρασε δύο χρόνια κωπηλατώντας στις γαλέρες τους. Το 1512 δραπέτευσε και ταξίδεψε στην Μπαρμπαριά (ΒΔ Αφρική), όπου έσπειρε τον όλεθρο. Ιδανικό μέρος για επιδρομές στην Ισπανία και στην εμπορική κίνηση της δυτικής Μεσογείου, ο Ορούτς σε ένα μόνον μήνα αιχμαλώτισε 21 εμπορικά πλοία και 3.800 ανθρώπους. Το 1514 λεηλάτησε την ισπανική Μινόρκα, κατέλαβε το Αλγέρι και στραγγάλισε τον σουλτάνο. Οι επιτυχίες του προσήλκυσαν το ενδιαφέρον τής Κωνσταντινούπολης, η οποία του έστειλε γενίτσαρους, γαλέρες, και κανόνια.

Οι προσπάθειες των Ισπανών να εκριζώσουν τον Ορούτς από τα λημέρια του στην Μπαρμπαριά απέτυχαν. Η μόνη τους επιτυχία ήταν η θρυμμάτιση ενός χεριού του με βλήμα αρκεβουζίου. Την λύση στο πρόβλημα την έδωσε εν τέλει ο ίδιος ο Ορούτς όταν επιτέθηκε στο Τλεμσέν, βαθιά στην αλγερινή ενδοχώρα. Οι Ισπανοί αντιλήφθηκαν ότι ήταν πλέον αποκομμένος από την θάλασσα και έστειλαν εναντίον του 10.000 άντρες μαζί με αλγερινούς επαναστάτες. Το Τλεμσέν άντεξε για είκοσι μέρες. Στην καταδίωξη που ακολούθησε, ο Δον Γκαρθία Φερνάντες ντε Λα Πλάτσα σκότωσε με το δόρυ του τον Ορούτς, τραυματιζόμενος σοβαρά από το τσεκούρι τού κουρσάρου. Το σώμα τού Ορούτς καρφώθηκε στα τείχη τής Τλεμσέν, ενώ το κεφάλι του περιφερόταν σε όλη την Μπαρμπαριά. Οι Ισπανοί νόμιζαν πως είχαν ξεμπερδέψει με τους κουρσάρους τής Μπαρμπαριάς. Ξεχνούσαν πως ο Ορούτς είχε έναν αδερφό ονόματι Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα…

Για περισσότερα σχετικά με τις συγκρούσεις στην Μεσόγειο τον 16ο αιώνα, ανατρέξτε στο βιβλίο Οι Αυτοκρατορίες των Θαλασσών τού Roger Crowley (διαβάστε σχετικό άρθρο μου εδώ).

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα τέτοια άρθρα αλλά και για κληρώσεις βιβλίων στην ομάδα Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος και στην σελίδα Κοιλάδα της Γνώσης στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.