Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Συνέντευξη #3: Άρης Σφακιανάκης

Φίλες και φίλοι, καλώς ορίσατε στην τρίτη συνέντευξη στην Κοιλάδα της Γνώσης! Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον πολυγραφότατο συγγραφέα Άρη Σφακιανάκη, με την ευκαιρία τής κυκλοφορίας τού πρόσφατου ιστορικού του μυθιστορήματος Η Σκιά του Κυβερνήτη για τον Καποδίστρια. Διαβάστε το άρθρο μου για το βιβλίο εδώ, και ας ξεκινήσουμε την συνέντευξη…

Πείτε μας δύο λόγια για εσάς. Τι έχετε σπουδάσει, πού έχετε εργαστεί, τι κάνετε στον ελεύθερό σας χρόνο, ποια βιβλία έχετε γράψει, τι σας αρέσει να διαβάζετε…

Γεννήθηκα πριν 62 χρόνια (ναι, ακούγεται τρομακτικό) στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασα νομικά στην Αθήνα αλλά μόλις τέλειωσα τον στρατό – έφεδρος αξιωματικός στρατολογίας έδωσα εξετάσεις και προσλήφθηκα ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, τιμημένο επάγγελμα και στο οποίο παραμένω έκτοτε (η σύνταξη έχει παραπεμφθεί στις καλένδες των μνημονίων).

Να περιμένουμε σύντομα το νέο σας βιβλίο;

Άγνωστο. Υποτίθεται ότι τον Καποδίστρια θα ακολουθούσε η εποχή του Όθωνα, αλλά δεν ξέρω αν έχω τα κότσια για κάτι τέτοιο. Οπωσδήποτε χρειάζομαι αγρανάπαυση αυτόν τον καιρό.

Τι διαβάζετε τώρα;

Το Όταν είμαστε ορφανοί του Καζούο Ισιγκούρο. Επίσης την Μορφωμένη της Τάρα Γουέστοβερ και το πολύ καλό Εκεί που ζούμε του Χρίστου Κυθρεώτη.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο ιστορικό μυθιστόρημά σας Η Σκιά του Κυβερνήτη (εκδ. Κέδρος), που επικεντρώνεται στον Καποδίστρια. Πώς γεννήθηκε η επιθυμία να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Η κρίση που δοκίμασε την χώρα μας στρέφει ενίοτε την προσοχή μας στα λάθη που κάναμε για να φτάσουμε ως εδώ. Ένα από τα λάθη ήταν και η δολοφονία του Καποδίστρια – θέλησα να δω πώς φτάσαμε ως εκεί.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην ανασύνθεση τής εποχής τού Καποδίστρια; Κάνατε έρευνα για την τότε καθημερινή ζωή, την ενδυμασία, τα ιδιώματα, κλπ

Επί τρία χρόνια διάβαζα οτιδήποτε σχετικό, κυρίως βιβλία που έγραψαν σύγχρονοί του, όπως για παράδειγμα τα Ενθυμήματα στρατιωτικά, του Κασομούλη. Η βιβλιογραφία φυσικά είναι τεράστια.

Ποια βιβλία θα συνιστούσατε σε κάποιον που θέλει να εμβαθύνει στην ζωή τού Καποδίστρια;

Ε, χμ, το δικό μου, τι άλλο; Αστειεύομαι, φυσικά. Εγώ θα ξεκινούσα με τον Κασομούλη – κυρίως για να μπω στο κλίμα της όλης εποχής.

Ο αφηγητής στην Σκιά του Κυβερνήτη είναι ένα φανταστικό (; ) πρόσωπο ο Πέτρος Σκοτεινός, σωματοφύλακας τού Καποδίστρια. Γιατί επιλέξατε αυτόν ως αφηγητή αντί τού μονόφθαλμου και μονόχειρα Κρητικού Γεώργιου Κοζώνη, επίσης σωματοφύλακα τού Καποδίστρια;

Επειδή ο Κοζώνης τον συναντάει στο τέλος της διαδρομής του Καποδίστρια. Εγώ ήθελα κάποιον να είναι μαζί του από την αρχή. Εξάλλου, ο Κοζώνης εμφανίζεται στο μυθιστόρημα όταν χρειάζεται να παίξει τον ρόλο που έπαιξε τότε.

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που θα θέλατε να συμπεριλάβετε στην Σκιά του Κυβερνήτη αλλά είτε δεν χωρούσαν είτε δεν έδεναν καλά με το υπόλοιπο βιβλίο;

Με ιντρίγκαρε, είναι η αλήθεια, το γεγονός ότι ο Καποδίστριας δεν φαίνεται να έχει καμιά σχέση με γυναίκες –εκτός φυσικά από τον πλατωνικό του έρωτα με την Στούρτζα. Ποια ακριβώς ήταν η ερωτική του ζωή; Υπήρξε; Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι είχε νυμφευτεί την Ελλάδα, όμως αυτό ξεπερνάει ακόμη και την πλατωνική ιδέα περί αρχετύπων.

Ποιο συναίσθημα σας έχει μείνει για τον Καποδίστρια; Θαυμασμός για την διαδρομή του ή λύπηση για το τραγικό του τέλος;

Θαύμασα το κουράγιο του να αντιμετωπίσει τους Έλληνες και να πεθάνει από το χέρι τους.

Πιστεύετε πως οι Έλληνες σήμερα γνωρίζουν επαρκώς ποιος ήταν και τι έκανε ο Καποδίστριας;

Γνωρίζουν σίγουρα ότι κάτι έκανε με τις πατάτες. Κάποιο τέχνασμα – αλλά ούτε αυτό δεν θυμούνται από τα σχολικά μας χρόνια.

Πιστεύετε ότι στο άμεσο μέλλον τα e-reader θα επικρατήσουν ή το παλιό, καλό χαρτί θα αντέξει;

Έβλεπα τις προάλλες το Φαρενάιτ 451 στη νέα του κινηματογραφική εκδοχή. Τα βιβλία στο μυθιστόρημα του Μπράντμπερι βρίσκονται υπό διωγμό και παραδίδονται στην πυρά. Σήμερα δεν έχουμε χρεία από φωτιές, ανάβουμε το smartphone που τα καταπίνει όλα.

Τι είναι πιο σημαντικό για εσάς σε ένα μυθιστόρημα; Πλοκή, χαρακτήρες, ρυθμός, γλώσσα, ανατροπές, ή κάτι άλλο;

Η μορφή και η ιστορία που έχει να αφηγηθεί.

Με ποια βιβλία περάσατε την εφηβεία σας; Τα διαβάζετε ακόμα με το ίδιο ενδιαφέρον ή έχουν χάσει πλέον την μαγεία τους;

Ντοστογιέφσκι, Κάφκα, Καμύ και από Έλληνες Βασιλικό, Κουμανταρέα, Τσίρκα. Οι δυο πρώτοι έχουν αποδείξει την διαχρονικότητά τους.

Πώς ήταν τα πρώτα σας βήματα στον χώρο τής συγγραφής; Τι δυσκολίες βρήκατε και πώς τις ξεπεράσατε; Τι να περιμένει σήμερα ένας νέος συγγραφέας;

Σήμερα είναι πανεύκολο για κάποιον να εκδώσει ένα βιβλίο – με ένα χιλιάρικο ευρώ γίνεσαι συγγραφέας. Το δύσκολο είναι να γίνεις αποδεκτός από την συγγραφική κοινότητα και βέβαια να βρεις αγοραστικό κοινό. Όμως είτε έτσι είτε αλλιώς, η ζωή είναι ωραία.

Σας αρέσει ο τρόπος διδασκαλίας τής λογοτεχνίας στα ελληνικά σχολεία; Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε;

Δεν έχω ιδέα πώς διδάσκεται σήμερα η λογοτεχνία στα σχολεία. Νομίζω όμως ότι θα έπρεπε να την αφήσουν έξω από αυτό το κρεβάτι του Προκρούστη που λέγεται παιδεία. Η λογοτεχνία δεν διδάσκεται, απολαμβάνεται. Πάντως, αν ήμουν καθηγητής και ήθελα να διαβάσουν τα παιδιά κάποια βιβλία, θα έμπαινα μια μέρα στην τάξη και θα μοίραζα μια λίστα απαγορευμένων βιβλίων χωρίς άλλα σχόλια.

Πώς θα συμβουλεύατε ένα γονιό να εμφυσήσει στα παιδιά του την αγάπη για το διάβασμα;

Με υπνοπαιδεία.

Κλείνω με την πιο δύσκολη ερώτηση. Αθήνα ή Κρήτη;

Ζωή στην Αθήνα, τάφος στο Ηράκλειο.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σφακιανάκη και ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στα νέα του βιβλία!

Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες συνεντεύξεις…

  • Ακολουθήστε μας στο Facebook εδώ
  • Γραφτείτε στην ομάδα μας Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος στο Facebook εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.