Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #70: Μια Στάλα Μίσος

  • Dimitrios 

Joe Abercrombie: πρωτοσυνάντησα το όνομα του συγγραφέα προ δεκαετίας, όταν ολοκλήρωνα την σειρά Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου του G. R. R. Martin και ερευνούσα τι άλλο καλό υπάρχει στην σύγχρονη επική φαντασία. Παρότι ο Abercrombie ειδικεύεται σε εξίσου ρεαλιστικούς και σκοτεινούς κόσμους με τον Martin, διάφορες συγκυρίες καθυστέρησαν την συνάντησή μου με τα βιβλία του.

Η οποία συνάντηση εν τέλει έγινε το 2022, όταν και κυκλοφόρησε η νέα του τριλογία, Η Εποχή της Παραφροσύνης, στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Anubis. Με την πανσπερμία βιβλίων επικής φαντασίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να πρωτοτυπείς με το καλημέρα και αυτό ακριβώς κάνει στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας, Μια Στάλα Μίσος, ο Abercrombie. Στήνει έναν κόσμο που ναι μεν είναι ψευδομεσαιωνικός και περιέχει μαγεία, όμως βρίσκεται και στα πρόθυρα μίας βιομηχανικής επανάστασης, όπως πολύ σωστά επισημαίνει η διάσημη συγγραφέας Robin Hobb στο εξώφυλλο. Θα συμπληρώσω την Hobb, λέγοντας πως ο κόσμος της τριλογίας βρίσκεται και στα πρόθυρα μιας… γαλλικής επανάστασης, καθώς η κοινωνία της Ένωσης εργάζεται σε μαζικά νεοφυή εργοστάσια υπό άθλιες συνθήκες. Ήδη από την αρχή του Μια Στάλα Μίσος μαθαίνουμε για τους Καταστροφείς και τους Εμπρηστές, δύο ομάδες εργατών που στοχεύουν στην ανατροπή των πραγμάτων, ενώ τους κυνηγάει η περίφημη Ιερά Εξέταση. Αρκετοί χαρακτήρες μάλιστα ανήκουν σε αυτό το νήμα της πλοκής, που όπως είναι φυσικό κυριαρχεί το μυστήριο, η ίντριγκα και μια κατασκοπευτική επίγευση.

Είπα όμως πως ο κόσμος είναι ψευδομεσαιωνικός, και τι άλλο να σημαίνει αυτό πέρα από σπαθιά, στρατούς, άλογα, μάχες και μονομαχίες; Στον Βορρά τα πράγματα δεν είναι καλά, με τους Βόρειους να απειλούν το αδύναμο Προτεκτοράτο της Ένωσης. Δυνατοί χαρακτήρες και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και άφθονη δράση χαρακτηρίζουν τα γεγονότα στον Βορρά και παράγουν την τόσο απαραίτητη αδρεναλίνη σε ένα βιβλίο επικής φαντασίας. Αλλά και η Άντουα, η πρωτεύουσα της Ένωσης, παρουσιάζει το δικό της ενδιαφέρον με μηχανορραφίες εντός του παλατιού και δυνατούς χαρακτήρες, καθώς ο διάδοχος πασχίζει να ανταπεξέλθει στον ρόλο, ο βασιλιάς να κυβερνήσει χωρίς να εξαρτάται από τρίτους, και μια δυναμική γυναίκα να βγάλει όλο και περισσότερα από τις επενδύσεις της…

Ο Abercrombie με εντυπωσίασε με την τόσο καλαίσθητη σύνθεση ενός ψευδομεσαιωνικού κόσμου με την ανάδυση της βιομηχανίας, παρότι φοβόμουν κάτι τόσο… ανίερο θα με ξένιζε. Οι χαρακτήρες ήταν όσοι χρειαζόταν για να ειπωθεί η ιστορία χωρίς να κουράσει και όλοι τους ήταν καλοχτισμένοι. Δράση είχαμε αρκετή – θα χώραγε κι άλλη -, ενώ απήλαυσα τις μηχανορραφίες και τις ίντριγκες. Όλα τα νήματα της πλοκής συγκλίνουν αρμονικά στο τέλος του πρώτου βιβλίου, με τα πάντα να έχουν φαινομενικά επιλυθεί. Όμως, ο συγγραφέας πολύ, πολύ μαγικά ρίχνει μερικούς σπόρους που δεν μπορεί παρά να γεννήσουν τέρατα στα επόμενα δύο βιβλία… Ο πίνακας ονομάτων στο τέλος του βιβλίου βοηθάει να μην χαθεί κανείς, αλλά θα ήθελα σίγουρα και έναν χάρτη, ίσως και έναν πίνακα με τους κύριους θεσμούς της Ένωσης. Η μετάφραση ήταν ως επί το πλείστον απηλλαγμένη από αγγλισμούς και θα μπορούσε να είχε αποφύγει και αδόκιμες μεταφράσεις δύο-τριών κυρίων ονομάτων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι Εκδόσεις Anubis κυκλοφόρησαν το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας μόλις δεκαπέντε μήνες μετά το πρώτο, πράγμα δυστυχώς όχι σύνηθες για ελληνικές μεταφράσεις ξένων σειρών, ακόμα και ολοκληρωμένων.

Εν κατακλείδι, ελπίζω να απολαύσετε το Μια Στάλα Μίσους και να διαβάσετε και τα υπόλοιπα δύο βιβλία της σειράς. Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Anubis για την προμήθεια του βιβλίου. Τρία βιβλία της σειράς του Abercrombie Ο Πρώτος Νόμος, προοίμιο της τριλογίας Η Εποχή της Παραφροσύνης, κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Anubis, ενώ από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο θα βρείτε την τριλογία του Τα Χρονικά της Τσακισμένης Θάλασσας.

Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες συνεντεύξεις και άρθρα για βιβλία…

  • Ακολουθήστε μας στο Facebook εδώ
  • Γραφτείτε στην ομάδα μας Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος στο Facebook εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.