Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #64: Η Ξεχασμένη Λεγεώνα

  • Dimitrios 

Τα Χριστούγεννα του 2021 διάβασα μία καταπληκτική τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων, το Χρονικό της Ξεχασμένης Λεγεώνας, του Ben Kane από τις Εκδόσεις Anubis. Μία τριλογία-ύμνο στην εν όπλοις φιλία, γεμάτη δράση και περιπέτεια, στον βίαιο ρωμαϊκό – και μη – κόσμο τού 1ου αιώνα π.Χ. Πρόσφατα η Ξεχασμένη Λεγεώνα, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, επανακυκλοφόρησε σε νέα, καλαίσθητη έκδοση. Πάμε να την δούμε.

Το βιβλίο ξεκινάει το 70 π. Χ., στα απόνερα των αιματηρότατων ρωμαϊκών εμφυλίων πολέμων μεταξύ του Μάριου και του Σύλλα. Τότε συναντάμε τον πρώτο από τους τέσσερις πρωταγωνιστές, τον Ετρούσκο Ταρκύνιο, καθώς ολοκληρώνει την ιδιότυπη εκπαίδευση του ως μάντης και ετοιμάζεται για ένα ταξίδι στις εσχατιές της Ανατολής. Λίγα χρόνια αργότερα μεταφερόμαστε σε ένα χωριό Αλλοβρόγων, μιας γαλατικής φυλής, όπου ο πολεμιστής Βρέννος σκλαβώνεται από τους λεγεωνάριους του Ιούλιου Καίσαρα και πωλείται σε μία σχολή μονομάχων. Και το κουαρτέτο κλείνει με τους δίδυμους έφηβους σκλάβους Ρωμύλο και Φαβιόλα, καρπό καποιήσης της μητέρας τους από έναν αριστοκράτη: ο μεν επίσης πωλείται σε σχολή μονομάχων, ενώ η δε σε έναν πολυτελή οίκο ανοχής.

Γιατί αφιέρωσα μία ολόκληρη παράγραφο εισάγοντας τους πρωταγωνιστές; Μα διότι η Ξεχασμένη Λεγεώνα έχει πολλά δυνατά στοιχεία αλλά εκεί που ξεχωρίζει περισσότερο είναι στους χαρακτήρες της, στην δυναμική, στα κίνητρα, και στην εξέλιξή τους. Οι τρεις άντρες σύντομα ενώνονται εν όπλοις στις λεγεώνες του Κράσσου και οδεύουν στην μοιραία εκστρατεία του εναντίον της Παρθίας, διαμορφώνοντας μία φιλία που δύσκολα βρίσκει κανείς όμοιά της σε λογοτεχνικό έργο. Η τύχη του ενός εκ των τριών αφήνεται μετέωρη σε κάποιο σημείο της τριλογίας, κάτι που με είχε στα κάρβουνα για αρκετούς μήνες (το οποίο μου έχει συμβεί μόνο για χαρακτήρες από το A Song of Ice and Fire), αλλά ευτυχώς η νέα συλλογή ιστορικών διηγημάτων τού Kane, Sands of the Arena and Other Stories, βάζει τα πράγματα στην θέση τους με την ιστορία The March. Όσο για την Φαβιόλα, αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις δυσκολίες του επαγγέλματος που οφείλει να υπηρετεί, δεν παύει όμως να σκέφτεται τον αδερφό της και να σχεδιάζει την εκδίκηση στον αριστοκράτη πατέρα της.

Η Ξεχασμένη Λεγώνα έχει επίσης άφθονη δράση, με αψιμαχίες σε δάση και βουνά, μονομαχίες μεταξύ… μονομάχων στην αρένα, και μάχες στην έρημο. Οι διάλογοι είναι απλοί και λιτοί, οι περιγραφές σύντομες και επί τoύτου, ενώ τα ιστορικά στοιχεία είναι απολύτως προσεγμένα. Η ιστορική περίοδος που επέλεξε ο Kane είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες της ρωμαϊκής ιστορίας, έχοντας πολέμους τόσο μεταξύ των Ρωμαίων (Σύλλας εναντίον Μάριου, Καίσαρας εναντίον Πομπηίου, Μάρκος Αντώνιος εναντίον Οκταβιανού, κλπ) όσο και μεταξύ Ρωμαίων και ξένων (Πτολεμαίων της Αιγύπτου, Πάρθων, Γαλατών, κλπ). Και οι τρεις προαναφερθείσες συρράξεις, ειδικά η δεύτερη και η τρίτη κατέχουν κυρίαρχο ρόλο στην τριλογία και μας μεταφέρουν σε ένα τεράστιο χώρο – από την Ιταλία στην Συρία, από εκεί στην Βακτρία (σημ. Αφγανιστάν), ύστερα στην Ινδία και την Αίγυπτο… Έχουμε επίσης πληθώρα ιστορικών προσωπικοτήτων, αρκετοί εκ των οποίων εμφανίζονται στα βιβλία της τριλογίας, κυρίως στις μηχανορραφίες της Φαβιόλας με την ρωμαϊκή ελίτ. Θα ήθελα να δω λίγο περισσότερο Ελλάδα και καλύτερο κλείσιμο του πρώτου βιβλίου. Το σχήμα της επανέκδοσης είναι μεγαλύτερο της πρώτης έκδοσης και η ποιότητά της εν γένει πολύ πιο προσεγμένη.

Εν κατακλείδι, προτείνω την Ξεχασμένη Λεγεώνα και ολόκληρη την τριλογία σε όσους τους αρέσουν οι δυνατοί χαρακτήρες, η δράση, και τα ιστορικά μυθιστορήματα στην Ρώμη. Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Anubis για την προμήθεια του βιβλίου. Δείτε επίσης και τις άλλες ιστορικές σειρές τού Kane, ειδικά την The Clash of Empires για τους πολέμους μεταξύ Μακεδονίας και Ρώμης.

Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις, και κληρώσεις…

  • Ακολουθήστε μας στο Facebook εδώ
  • Γραφτείτε στην ομάδα μας Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος στο Facebook εδώ
  • Γραφτείτε στην ομάδα μου με τον Χρήστο Κεσκίνη Φίλοι Ηρωικής Φαντασίας (Sword-and-Sorcery) στο Facebook εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.