Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #60: Το Κάλεσμα του Δράκου

  • Dimitrios 

Ποιο μυθιστόρημα θα χαρακτηρίζαμε – με βάση το πνεύμα και όχι το γράμμα – προοίμιο της δημοφιλούς σειράς Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου τού George R. R. Martin; Κατ’ εμέ, το Κάλεσμα του Δράκου τού John M. Ford. Πάμε να το ανατμήσουμε; Φύγαμε κιόλας.

Εν αρχή ην το σκηνικό. Το Κάλεσμα του Δράκου διαδραματίζεται στον 14ο αιώνα μ.Χ. μίας αρκετά διαφορετικής Ευρώπης από αυτήν που ξέρουμε. Ο Ιουλιανός έχει ζήσει αρκετά ώστε να επαναφέρει τον πολυθεϊσμό στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με αποτέλεσμα ο χριστιανισμός να βρίσκεται στο περιθώριο και ο μωαμεθανισμός να μην έχει γεννηθεί ποτέ. Μυστηριακές θρησκείες όπως του Μίθρα, της Κυβέλης, και του Όσιρι είναι δημοφιλείς επιλογές, ενώ γενικότερα λατρεύονται μύριες όσες θεότητες. Οι κατακτήσεις του Ιουστιανού στην δυτική Ευρώπη έχουν παγιωθεί, και μάλιστα η αυτοκρατορία ελέγχει και την μισή Γαλλία. Η υπόλοιπη ανήκει στο Βασίλειο της Αγγλίας, την δεύτερη ευρωπαϊκή υπερδύναμη και αιώνια αντίπαλο της αυτοκρατορίας, που μόλις πρόσφατα έχει συνέλθει από τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των πανίσχυρων οικογενειών των Πλαταγενετών και των Γιορκ (ουσιαστικά του διαβόητου Πολέμου των Ρόδων). Ένα μικρό μέρος της Γαλλίας ανήκει στους ίδιους τους Γάλλους, σε μία διευθέτηση που θυμίζει τον καταμερισμό των Η.Π.Α. στα βιβλία εναλλακτικής φαντασίας Fatherland και The Man in the High Castle. Τα ανεξάρτητα κρατίδια του ιταλικού Βορρά και της Γερμανίας νιώθουν καυτή την ανάσα των Ρωμαίων/Βυζαντινών υπό την δυναστεία των Παλαιολόγων, τους οποίους ο Ford παρουσιάζει ως τους οιωνεί κακούς και ως τους αδυσώπητους κατακτητές και μηχανορράφους. Υπάρχουν όμως και στοιχεία φαντασίας, όπως βρικόλακες, μάγοι, και δρά–

Μέσα στο σκηνικό αυτό, μία χούφτα ανθρώπων πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την βυζαντινή απειλή, καθένας για τους δικούς του λόγους. Έχουμε τον Ουαλό μάγο Χιούελ Περεντίρ, που φέρει βαρέως την προδοσία των Βυζαντινών στον επαναστάτη πρόγονό του Όγουεϊν Γκλιν Ντορ. Τον Βυζαντινό Δημήτριο Δούκα, που η οικογένεια του ξεκληρίστηκε από τους Παλαιολόγους. Την Φλωρεντινή γιατρό Σίνθια Ρίτσι, που έχασε τα πάντα όταν οι Βυζαντινοί εισέβαλαν στην Φλωρεντία των Μεδίκων. Και τον Γερμανό βρικόλακα Γκρέγκορι φον Μπάγερν, παλιό ερευνητή τής Βιβλιοθήκης τής Αλεξάνδρειας. Οι τέσσερις συνιστώσες συντάσσονται σε μία κοινή συνισταμένη με έναν στόχο: την ανάρρηση στον αγγλικό θρόνο τού Ριχαρδού Γ’ Πλαταγενέτη, δούκα του Γκλόστερ και αδερφού του βασιλιά Εδουάρδου Δ’.

Όσο διάβαζα το Κάλεσμα του Δράκου δεν γινόταν να βγάλω το μυαλό μου από το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου. Ο Ford χρησιμοποιεί ξεχωριστά κεφάλαια για να εισαγάγει τους βασικούς χαρακτήρες (με εξαίρεση τον φον Μπάγερν), ενώ ο Martin ιυοθετεί αυτήν την τεχνική για όλα τα κεφάλαιά του. Ο λόγος του Ford είναι υπαινικτός, ακόμα περισσότερο και από το Martin, με τα κενά ανάμεσα στις λέξεις να κρύβουν πολλά και τον αναγνώστη να καλείται να συμπληρώσει τα κενά. Μηχανορραφίες, υποπλοκές, έξυπνοι και κοφτεροί διάλογοι, πλούσιοι σε παρελθόν και κίνητρα χαρακτήρες, πλειάδα δευτερευουσών χαρακτήρων με δικιά τους ατζέντα, προσοχή στην ιστορία του κόσμου και στο πώς αυτή διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον δείχνουν όχι μόνο πώς ο Ford επηρέασε τον Martin αλλά και προσφέρουν μία πραγματική απόλαυση – ειδικά για τους λάτρεις του Τραγουδιού της Φωτιάς και του Πάγου. Θα εκτιμούσα λίγη παραπάνω δράση (αν και υπάρχει μία μεγάλη μάχη) και λίγο λιγότερο υπαινικτό λόγο. Αν θέλετε και δύο ακόμα συνεκτικά στοιχεία μεταξύ Ford και Martin, στο βιβλίο του Ford έχoυμε μία οικογένεια ονόματι… Ταϊρέλ, καθώς και την εξής πρόταση: «οι άντρες συνέχισαν τον δρόμο τους, τραγουδώντας σε τέσσερις γλώσσες, τραγούδια που μιλούσαν για αίμα και φωτιά». Είπατε κάτι;

Ευχαριστώ θερμά τις Εκδόσεις Anubis για την προμήθεια του βιβλίου. Πιστεύω πως το Κάλεσμα του Δράκου θα είναι μία καλή επιλογή για τους φίλους της φαντασίας, του ιστορικού μυθιστορήματος, και του Τραγουδιού της Φωτιάς και του Πάγου. Θέλω να διαβάσω και άλλα δύο έργα που επηρέασαν τον Martin: τo μυθιστόρημα The Once and Future King τού T. H. White και την επτάτομη σειρά The Accursed Kings τού Maurice Druon.

Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις, και κληρώσεις…

  • Ακολουθήστε μας στο Facebook εδώ
  • Γραφτείτε στην ομάδα μας Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος στο Facebook εδώ
  • Γραφτείτε στην ομάδα μου με τον Χρήστο Κεσκίνη Φίλοι Ηρωικής Φαντασίας (Sword-and-Sorcery) στο Facebook εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.