Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #47: Ζωντανός Πυρσός

  • Dimitrios 

Διάβασα τον Βασιλιά με τα Κίτρινα τον Οκτώβριο του 2018. Πρόκειται για την εμβληματική συλλογή διηγημάτων κοσμικού τρόμου του Robert W. Chambers με το ομώνυμο θεατρικό έργο που τρελαίνει όποιον το διαβάσει, με την οντότητα Χαστούρ και με την μυστηριώδη πόλη Καρκόσα με τους δύο ήλιους. Ο Βασιλιάς με τα Κίτρινα από το 1895 έχει αφήσει το στίγμα του στην λογοτεχνία και έχει εμπνεύσει συγγραφείς όπως ο H. P. Lovecraft και ο Stephen King. Μέσα στο 2020 πήρα τρεις εγγλέζικες ανθολογίες διηγημάτων σχετικές με τον Βασιλιά (θα πούμε μετά ποιες), χωρίς να έχει έρθει ακόμα η ώρα τους. Με πρόλαβε μία ελληνική συλλογή ιστοριών με τον Βασιλιά. Συγγραφέας ο Δημήτρης Δελαρούδης. Όπως καταλαβαίνετε, ο πειρασμός αποδείχτηκε ακαταμάχητος.

Ο Δελαρούδης χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία. Ένα, ο άψογος, κιμπάρικος, τύπου Μπόρχες λόγος (καθώς και η τύπου Μπόρχες θεματολογία). Ο δεύτερος, από μία φαντασμαγορική ευχέρεια εξιστόρησης διηγημάτων (σύντομων δηλαδή ιστοριών). Έχει γράψει εξάλλου μία από τις τρεις καλύτερες συλλογές ελληνικών διηγημάτων που έχω διαβάσει, τον Ιό της Βαβέλ (οι άλλες δύο είναι Τα Μυστικά στο Λυκόφως του Γεωργίου Δάμτσιου και Τα Αγαλήνευτα Βάθη του Μιχάλη Δαγκλή). Η εν λόγω συλλογή του, Ζωντανός Πυρσός, αποτελείται από πέντε ιστορίες. Οι δύο πρώτες, Ζωντανός Πυρσός και Ο κάτοικος του Κίτρινου Ρόμβου είναι νουβέλες (70 και 50 σελίδες αντίστοιχα) και αφορούν τον Βασιλιά με τα Κίτρινα. Η τρίτη και η τέταρτη, Έμοιαζαν με χιλιάδες τζάκια αναμμένα και Υ.Ο.Σ., είναι διηγήματα (18 και 30 σελίδες αντίστοιχα), εμπνευσμένα λίγο ή πολύ από τις παρούσες πανδημικές συνθήκες που βιώνουμε. Η πέμπτη ιστορία, Αμοιβαιότητα, είναι επίσης νουβέλα (80 σελίδες) και αποτελεί μία κιμπάρικη μίξη επιστημονικής φαντασίας και τρόμου. Πάμε να δούμε κάθε ιστορία αναλυτικά.

Η Καρκόσα και οι δύο ήλιοι της..
  • Ζωντανός Πυρσός: ένας συγγραφέας που έχει ξεμείνει από ιδέες, ανακαλύπτει στην βιβλιοθήκη του ένα αντίτυπο του Βασιλιά με τα Κίτρινα μαζί με μία σημείωση που υπόσχεται ότι αν πάει σε μία συγκεκριμένη διεύθυνση τού Παρισίου θα λύσει το πρόβλημά του.. Πάμπολλες βιβλιογραφικές αναφορές, περιήγηση τού Παρισίου και αρκετών ιστορικών τοποθεσιών, ψυχεδελικά όνειρα, και βίαιο τέλος.. Θα ήθελα λιγότερο γραμμική αφήγηση και χρήση πλάγιας γραμματοσειράς (κάτι που γίνεται στις άλλες ιστορίες) όταν ο αφηγητής μεταφέρεται ξαφνικά από την πραγματικότητα στα… όνειρα..
  • Ο κάτοικος του Κίτρινου Ρόμβου: ίσως η καλύτερη ιστορία της συλλογής μαζί με την πέμπτη. Κονταροχτυπιούνται επί ίσοις όροις και βγαίνουν και οι δύο κερδισμένες. Λοιπόν. Ένα παιδί δέχεται ένα μικρό κίτρινο κουτί σε σχήμα ρόμβου και αρχίζει να έχει παράξενα όνειρα που τον πηγαίνουν σε περίεργα μέρη. Χμμ, έχετε ακούσει ποτέ για την Καρκόσα και τους δίδυμους ήλιους; Καλύτερη ιστορία και τεχνικά και ως προς τις αναφορές στον Βασιλιά από την πρώτη. Φοβερή η σκηνή στο θέατρο με τις γιγαντόσωμες μαριονέτες που — Ας μην πω περισσότερα… Επίσης, θύμισε προς το τέλος αρκετά Matrix. Ούτε εδώ όμως δεν θα πω περισσότερα.
  • Έμοιαζαν με χιλιάδες τζάκια αναμμένα: Λονδίνο, ομίχλη, βαμπίρ που τρέφεται με την ανθρώπινη ενέργεια. Ωραία δομή και αφήγηση, μικρό και εύπεπτο.
  • Υ.Ο.Σ.: ένας άντρας είναι εγκλωβισμένος στο διαμέρισμά του καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω μίας πανδημίας. Ζώντας στα όρια της ασιτίας, έχει μερικά περίεργα ερωτικά όνειρα.. Επίσης καλή δομή, με έντονη παρουσία ιδεών επιστημονικής φαντασίας. Και έμμεση αναφορά στο Matrix βεβαίως βεβαίως. Βεβαίως…
  • Αμοιβαιότητα: μία μυστηριώδης ύλη χτυπάει έναν ολιγομελή διαστημικό σταθμό, με αποτέλεσμα έναν θάνατο και κάποιες ζημιές. Οι αστροναύτες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά που κρύβει η γενετική της αλληλουχία. Και κρύβει πολλά.. Φοβερή και τρομερή ιστορία, η καλύτερη της συλλογής μαζί με την δεύτερη. Πάλι δυνατό τέλος, και πάλι αναφορές στο Matrix..

Ένα ακόμα πραγματάκι για το βιβλίο. Νομίζω πως το εξώφυλλο δεν ταιριάζει και τόσο. Μια συλλογή ιστοριών για τον Βασιλιά με τα Κίτρινα (έστω και αν δεν είναι όλες οι ιστορίες σχετικές), πρέπει να έχει έντονο στίγμα Βασιλιά, αν όχι τον ίδιο τον Βασιλιά στο εξώφυλλο.. Δείτε π.χ. τα εξώφυλλα των τριών βιβλίων παρακάτω για να καταλάβετε τι εννοώ..

Οι εγγλέζικες ανθολογίες διηγημάτων που ανέφερα στην αρχή του άρθρου είναι οι εξής τρεις: A Season in Carcosa, In the Court of the Yellow King, και The Hastur Cycle. Μάλλον πριν τις πιάσω θα ξαναδιαβάσω το βιβλίο του Chambers, καθώς και όποια ανάλυση μπορώ να βρω. Η μουσική ανάγνωσης που προτείνω για ό,τι έχει να κάνει με τον Βασιλιά είναι αυτή!

Ελπίζω ο Ζωντανός Πυρσός να αρέσει και σε εσάς! Αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο, θα πρότεινα να διαβάσετε πριν τον Βασιλιά με τα Κίτρινα του Chambers. Επίσης, διαβάστε οπωσδήποτε και τον Ιό της Βαβέλ! Και φυσικά δείτε τον πρώτο κύκλο της αστυνομικής σειράς True Detective. Γιατί; Δείτε την και θα καταλάβετε..

Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις, και κληρώσεις…

  • Ακολουθήστε μας στο Facebook εδώ
  • Γραφτείτε στην ομάδα μας Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος στο Facebook εδώ
  • Γραφτείτε στην ομάδα μου με τον Χρήστο Κεσκίνη Φίλοι Ηρωικής Φαντασίας (Sword-and-Sorcery) στο Facebook εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.