Μυθιστόρημα εποχής, από Ελληνίδα συγγραφέα, στο Βυζάντιο τού 13ου αιώνα, με σταυροφόρους, βουλγάρους, μυστηριακές τελετές, και θράκικη λαογραφία; Δύσκολα αντιστέκεσαι, ειδικά εφόσον πιστεύω πως κάθε ελληνικό ιστορικό μυθιστόρημα ή μυθιστόρημα εποχής που ΔΕΝ είναι στον 20ο αιώνα είναι μία νίκη τής εν Ελλάδι λογοτεχνίας. Δεν λέω, καλά και τα άλλα, αλλά νισάφι ρε παιδιά. Υπήρχε ο κόσμος και πριν το 1900 μ.Χ. Και υπάρχουν και φοβερές ιστορίες που περιμένουν να γραφτούν και να αναγνωσθούν.
Ο λόγος για την Θράσσα: Η Μάγισσα της Θράκης τής Νάγιας Δαλακούρα (Κλειδάριθμος, 2021, σ. 400, 14,94€). Στο δεύτερο βιβλίο της μετά το Λιµάνι των Χαµένων Γυναικών, η Δαλακούρα συνθέτει ένα παλίμψηστο μυστηριακών, εθνολογικών, μυθολογικών, και ιστορικών στοιχείων, με ισχυρό το αισθηματικό στοιχείο. Το παλίμψηστο αυτό το τοποθετεί στην Θράκη τού 130υ αιώνα, σε ένα τόπο με έντονες μυθολογικές και λαογραφικέςς καταβολές, τις οποίες χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά για να στήσει την πλοκή τής Θράσσας. Η οποία πλοκή στρέφεται γύρω από την Ζωή, θυγατέρα βυζαντινών ευγενών, και τις τεκτονικές αλλαγές που προκαλεί στις ζωές των γύρω της και ειδικά σε όσους συνδέονται μυστηριακά με αυτήν.
Η Θράσσα είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο, με την έννοια ότι δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί κυρίως ως εποχής, ως λαογραφικό, ή ως αισθηματικό. Θαρρώ πως το ειδοποιό του στοιχείο είναι το μυστηριακό, κάτι που το εξυπηρετεί άριστα και το τοποθετεί σε μία σχετικά μικρή λίστα βιβλίων. Και που σε κάνει να θες να διαβάσεις περισσότερες ιστορίες που να εκκινούν από την πλούσια μυστηριακή ελληνική παράδοση, μυθολογία, και λαογραφία. Πέραν αυτών, θα ήθελα λίγο περισσότερο δράση αντί αφήγησης, περισσότερους διαλόγους, και λιγότερες συμπτώσεις/εκ μηχανής θεούς.
Εν κατακλείδι, νομίζω πως η Θράσσα είναι η ιδανική επιλογή για μυστηριακή ιστορία στο Βυζάντιο. Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα τέτοια βιβλία. Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για την προμήθεια τού βιβλίου.