Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #40: Το Μυστικό Άστρο

  • Dimitrios 

Όταν ο Δημήτρης Δελαρούδης, συγγραφέας τής συλλογής διηγημάτων Ο Ιός της Βαβέλ, γράφει μία νουβέλα μυστηρίου, με πινελιές κοσμικού τρόμου (λέγε με Λάβκραφτ), στοιχειωμένου σπιτιού, και απόκοσμων γεωμετριών, δεν αναρωτιέμαι αν θα την διαβάσω, αλλά πότε θα την διαβάσω. Και το πλήρωμα τού χρόνου έφτασε.

Η αναφορά μου στον Ιό της Βαβέλ δεν είναι τυχαία. Πρόκειται περί μίας εκ των τριών καλύτερων ελληνικών συλλογών διηγημάτων (οι άλλες δύο είναι το Μυστικά στο Λυκόφως τού Γεώργιου Δάμτσιου και τα Αγαλήνευτα Βάθη τού Μιχάλη Δαγκλή). Ίσως, μάλιστα, ο Δελαρούδης να είναι ό,τι πλησιέστερο διαθέτουμε αυτή την στιγμή εν Ελλάδι σε Μπόρχες και Έκο, όσον αφορά τον… κιμπαρισμό που αποπνέει ο λόγος του.

Λοιπόν, πάμε τώρα στο Μυστικό Άστρο. Νουβέλα, 140 σελίδων, με καλό ρυθμό, αν και κάνει κάποια κοιλιά όποτε περιγράφει χώρο. Το μυστήριο χτίζεται ωραία, ίσως να αποκαλύπτεται λίγο νωρίτερα από όσο θα ήθελα. Το τέλος θα αρέσει στους αρέσκοντας τας ανατροπάς, αν και ίσως να μην ενδείκνυται για τους πιο ευαίσθητους εξ ημών και υμών. Το στοιχειωμένο σπίτι, οι παλιές επιστολές, τα υπόγεια, και οι κατακόμβες δεν μπορούσαν παρά να μου θυμήσουν το κλασικό βιντεοπαιχνίδι τρόμου Amnesia: The Dark Descent.

Εν κατακλείδι, το Μυστικό Άστρο θα σας χαρίσει ένα απολαυστικό απόγευμα μυστηρίου. Διαβάστε (αν την έχετε ήδη διαβάσει, ξαναδιαβάστε την ) και την εκπληκτική συλλογή τού Δελαρούδη Ο Ιός της Βαβέλ. Ευχαριστώ θερμά τις Εκδόσεις Πηγή για την προμήθεια τού βιβλίου.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα τέτοια άρθρα αλλά και για κληρώσεις βιβλίων στην ομάδα Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος και στην σελίδα Κοιλάδα της Γνώσης στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.