Τι σου ‘ναι οι συμπτώσεις… Γυρεύοντας κάτι καλό να δω, έβαλα με σύσταση φίλου το επεισόδιο White Christmas τής δημοφιλούς δυστοπικής σειράς φαντασίας Black Mirror. Το εν λόγω επεισόδιο, όπως και όλα τής σειράς, βάσιζε την πλοκή του σε αρκετές ανατριχιαστικές αλλαγές στην ανθρώπινη καθημερινότητα, όπως φαντάζονται οι δημιουργοί πως θα γίνει στο ορατό μέλλον από την ραγδαία αύξηση τής τεχνολογίας. Και πάνω που ήθελα να ψάξω κι άλλα επί του θέματος, πέφτω πάνω στην ανακοίνωση κυκλοφορίας τού βιβλίου Νέα Σκοτεινή Εποχή (Μεταχίμιο, 2020, 15,96€, 328 σελ.) τού James Bridle.
Ζούμε όντως σε μία νέα σκοτεινή εποχή, όπως προέβλεψε ο συγγραφέας κοσμικού τρόμου Howard Philips Lovecraft στο διήγημά του The Call of Cthulhu; Ζούμε σε μία εποχή όπου οι τεχνολογικές αλλαγές είναι τόσο κατακλυσμιαίες που σαρώνουν στο διάβα τους τον ανθρώπινο πολιτισμό; Αυτές και παρόμοιες ερωτήσεις φιλοδοξεί να απαντήσει ο James Bridle. Με πολυάριθμες αναφορές στην λογοτεχνία, την πολιτική, την επιστήμη, και την επικαιρότητα, εκκινεί από την εξιστόρηση των πρώτων βημάτων τής σύγχρονης τεχνολογίας για τις ανάγκες των δύο παγκοσμίων πολέμων, και συνεχίζει με την εξέλιξη των υπολογιστών, τους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα δίκτυα επικοινωνιών, τις νομικές και ηθικές πτυχές τής τεχνολογίας, τις μηχανές αναζήτησης, τις αλληλεπιδράσεις με την κλιματική αλλαγή, και άλλα σχετικά θέματα εντός εκτός κι επί αυτών.
Το βιβλίο σε πιάνει από τον γιακά από τις πρώτες κιόλας σελίδες, και σε βάζει στο τρυπάκι χωρίς να προϋποθέτει εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις (αν και με βοήθησε τόσο το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού όσο και το Διδακτορικό στην Πληροφορική). Πλήθος όχι και τόσο γνωστών ιστοριών σχετικά με την εξέλιξη τής τεχνολογίας στον 20ο αιώνα και πώς αυτή επηρέασε την ανθρωπότητα δίνονται με γλαφυρό τρόπο. Π.χ. μπορεί να νομίζουμε ότι τα κινητά μας και οι υπολογιστές καίνε ελάχιστο ρεύμα, αλλά τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν ετησίως περίπου τρεις φορές την συνολική ενέργεια που χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλα παραδείγματα είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ ανθρώπου και μηχανής στο σκάκι (Κασπάροφ ενάντιον Deep Blue) και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον χειρισμό τεράστιου μεγέθους πληροφορίας. Το κυριότερο αρνητικό σημείο ήταν στην ροή, καθώς θα την ήθελα πιο ομαλή, τόσο από κεφάλαιο σε κεφάλαιο όσο και εντός κάθε κεφαλαίου.
Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για την προμήθεια τού βιβλίου. Ελπίζω να διαβάσετε την Νέα Σκοτεινή Εποχή και άλλα βιβλία που θα βοηθήσουν την κατανόηση τής τεχνολογίας σήμερα αλλά και αύριο.
Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων και συνεντεύξεις…