Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #34: Πολεμικές Ιαχές

 • Dimitrios 

Επιτέλους, μία ελληνική ανθολογία ελληνικών πολεμικών διηγημάτων! Ο λόγος για τις Πολεμικές Ιαχές των εκδόσεων Allbooks, πρώτο τής σειράς Στα Όνειρα της Φαντασίας, με επιλογή κειμένων από τον Χρήστο Κεσκίνη. Μέσα σε μόλις 240 σελίδες διαβάζουμε δέκα απολαυστικές ιστορίες Ελλήνων συγγραφέων, οι οποίες κινούνται από τα ρωμαϊκά Βαλκάνια και την βυζαντινή Μικρά Ασία έως και σε κόσμους επικής και επιστημονικής φαντασίας. Κεντρικό τους θέμα είναι, όπως έχετε φυσικά μαντέψει, οι… πολεμιστές!

Μου έκανε εντύπωση το πόσο αξιόλογα ήταν όλα μα όλα τα διηγήματα, κάτι το οποίο ήταν μεν λογικό βάσει τής ευρείας απήχησης αρκετών εκ των συγγραφέων (π.χ. Γεώργιος Δάμτσιος, Μάριος Δημητριάδης, και Ελευθέριος Κεραμίδας), αλλά σίγουρα η ποιότητα παραμένει πρωταρχικό ζητούμενο για μία νεόκοπη σειρά. Όλες οι ιστορίες, λοιπόν, είναι καλογραμμένες, αρκετά έως πολύ πρωτότυπες, και επαρκέστατες δεδομένου τού μικρού χώρου (περίπου 20-25 σελίδες ανά διήγημα). Σε παρόμοιες μελλοντικές ανθολογίες, που ελπίζω πως θα ακολουθήσουν, θα ήθελα να δω πολλές περισσότερες ιστορίες στην αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο (ελληνική συλλογή γαρ), καμιά ιστορία με τον Κόναν – ο οποίος άλλωστε έχει ξεκάθαρα εμπνεύσει τον ημίγυμνο πολεμιστή τού εξωφύλλου-, περισσότερες και μεγαλύτερες ιστορίες, αλλά και νεοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

Παρακάτω, πάμε να δούμε συνοπτικά κάθε διήγημα.

 • Ντάλγκραθ (Περιπέτειες του Τάλικ #1), του Γεωργίου Δάμτσιου: ότι ο Δάμτσιος ζωγραφίζει στα διηγήματα το γνώριζα από τα Μυστικά στο Λυκόφως, την καλύτερη ελληνική συλλογή διηγημάτων, μαζί με τον Ιό της Βαβέλ τού Δημήτρη Δελαρούδη και τα Αγαλήνευτα Βάθη τού Μιχάλη Δαγκλή. Στο Ντάλγκραθ, διαβάζουμε την περιπέτεια τού Τάλικ και των συντρόφων του σε έναν κόσμο ηρωικής-επικής φαντασίας (;) ενάντια σε έναν καταχθόνιο μάγο και έναν μοχθηρό θεό, με αριστοτεχνική εξιστόρηση που κόβει στα δύο τον χώρο και τον χρόνο. Τι εννοώ; Διαβάστε το να καταλάβετε… Εγώ θέλω να πιάσω στα χέρια μου σύντομα την δεύτερη περιπέτεια τού Τάλικ. Α, και θύμισε λίγο από το τέλος τής ταινίας Conan the Destroyer
 • Λόγχη από Κόκαλο, Λόγχη από Κεντρί, της Ευθυμίας Ε. Δεσποτάκη: το πιο καλογραμμένο διήγημα τού βιβλίου, με διαφορά. Πάλι μάγος, αλλά τώρα στον ψευδο-ελληνιστικό κόσμο τής Πικρής Στροφής. Μία πρωτόγονη νησιωτική φυλή εκδιώκεται από το πατρογονικό νησί της, αλλά οι ελάχιστοι επιζώντες δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη… Ερώτηση: από χάκα, ξέρετε;
 • Ερήμωση, του Γρηγόρη Δημακόπουλου: Μία λεπίδα, ένας πολεμιστής, και ο θάνατος τού πατέρα του. Ο Σινάς θέλει οπωσδήποτε να πάρει εκδίκηση, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θα νόμιζε κανείς… Μπρρ, κάνει κρύα στα βουνά…
 • Οι Στοές του Τέλμορ, του Μάριου Δημητριάδη: Το μόνο διήγημα με ισχυρή ατμόσφαιρα τρόμου. Μέσα στις μυστηριώδεις στοές τού Τέλμορ, μία χούφτα ηρώων θα τα βάλει με θεούς και δαίμονες, αλλά ίσως και να ανακαλύψει πως δεν κερδίζουν πάντα οι καλοί. Φοβερή ανατροπή.
 • Σε Μαρμαρένια Αλώνια, της Χριστίνας Ζαμποπούλου: Μόνο και μόνο που η ιστορία αυτή εξελίσσεται στο Βυζάντιο, όπως δηλοί άλλωστε ο τίτλος της, ανακηρύσσεται μετά τυμπανοκρουσιών στην αγαπημένη μου της ανθολογίας. Στον κόσμο τού Διγενή Ακρίτη, ένα πρόσωπο των σχετικών ποιημάτων μάς ξανασυστήνεται από την αρχή και δίνει ραντεβού στα…
 • Ιστορίες της Φωτιάς, του Κωνσταντίνου Ζαφείρκου: μία ετερόκλητη ομάδα, κυρίως πολεμιστών, ανταλλάσει ιστορίες γύρω από την φωτιά. Μόνο που τα πράγματα ξεφεύγουν, όταν μία από αυτές δηλώνει έναν θανάσιμο κίνδυνο… Μου θύμισε το… κομμάτι Στρατιώτες γύρω από την Φωτιά τού Σταμάτη Σπανουδάκη.
 • Εστεμμένος, του Ελευθέριου Κεραμίδα: Με τον κλασικό λόγο που καθιέρωσε στην τριλογία του Γιοι της Στάχτης, ο Κεραμίδας γράφει μία καταπληκτική σκοτώστε/σώστε-τον-βασιλιά-ιστορία. Ισχυρή δόση μαγείας και αδρεναλίνης.
 • Για την Λώρελαϊ, τού Γιώργου Μπελαούρη: Η πιο συγκινητική ιστορία τού βιβλίου. Θυμίζει αρκετά το A Song for Lya τού George R. R. Martin. Ο Μπελαούρης αποδεικνύει εύγλωττα πως ακόμα και μια πολεμική ανθολογία έχει χώρο για ένα κάποιο ρομάτζο.
 • Οπτίωνας, του Ηλία Τσιάρα: Μέσα σε μία αιματοβαμμένη από τους Ρωμαίους πόλη, ένας οπτίωνας (ρωμαϊκός στρατιωτικός βαθμός) αποφασίζει να δράσει για να σώσει μία γυναίκα. Φοβερή ιστορία.
 • Κόκκινο Αίμα, του Ντίνου Χατζηγιώργη: Για να αντιμετωπίσει την ίδια την Κόλαση, ένας πολεμιστής θα κληθεί να κάνει μία αβάστακτη θυσία..

Ελπίζω να στηρίξετε κι εσείς την αξιέπαινη προσπάθεια των Allbooks, και να πάρετε και να απολαύσετε τις Πολεμικές Ιαχές! Εν αναμονή τής επόμενης ανθολογία τής σειράς Στα Όνειρα της Φαντασίας

Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων και συνεντεύξεις…

 • Ακολουθήστε μας στο Facebook εδώ
 • Γραφτείτε στην ομάδα μας Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος στο Facebook εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.