Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #23: Εξημέρωση

  • Dimitrios 

Ο Γεώργιος Δάμτσιος, ένας από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς περιπετειών, επέστρεψε με την Εξημέρωση (Bell, 2019, 384, 8.91€)! Πρόκειται για την δεύτερη περιπέτεια στην σειρά του Ευγενείς Άγριοι, είναι εξίσου καλή όσο και η πρώτη, ενώ μπορεί και να διαβαστεί αυτοτελώς!

Βασικός χαρακτήρας τού βιβλίου είναι και πάλι ο Ελληνοϊταλός Λούκα, ενώ επανεμφανίζονται και άλλα πρόσωπα όπως ο Ελληνοαμερικάνος ιδιωτικός ντετέκτιβ Τζο, ο ιδιοκτήτης κλαμπ Ντάριο, η Κατερίνα, αλλά και μερικοί ακόμα… Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, ο Δάμτσιος μάς βάζει γερά στο κλίμα, καθώς ο Λούκα βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με μία αλλά με δύο θανάσιμες απειλές. Πρέπει να προστατέψει μία πόρνη που το έσκασε από τα αφεντικά της, ενώ ταυτόχρονα ένας μυστηριώδης μαυροντυμένος άντρας καραδοκεί να του φυτέψει μία σφαίρα ανάμεσα στα μάτια. Σύντομα, ο Λούκα μαθαίνει ότι και υπάρχει και τρίτη θανάσιμη απειλή, αυτή την φορά όχι εναντίον τού ίδιου αλλά εναντίον χιλιάδων πολιτών…

Η Εξημέρωση είναι μία καταπληκτική ανάλαφρη περιπέτεια, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας ταινίας Τζέιμς Μποντ (εκτός από τα κατασκοπευτικά): γρήγορος ρυθμός, χιούμορ, πιστολίδια και μπουνίδια, κυνηγητό με αμάξια, βόμβες, χαλαρή πλοκή, γυναίκες, και μυστήριο. Διαβάζεται και εύκολα και γρήγορα, σε σημείο που θες να επαινέσεις τον συγγραφέα επειδή σέβεται τον χρόνο σου, σε αντίθεση με πολλά ελληνικά βιβλία ίδιου ή συγγενικών ειδών που γεμίζουν περιττές σελίδες με το κιλό απλά και μόνο για να ‘χαμε να λέγαμε. Να σημειωθεί επίσης πως, παρότι είναι σαν μόδα στα Ελληνικά θρίλερ το υπερφυσικό στοιχείο, η Εξημέρωση είναι πλήρως ρεαλιστική (εκτός από το γεγονός ότι οι σφαίρες στρίβουν για να μην βρουν τον Λούκα και από την πρωτοφανή ανικανότητα τής αστυνομίας να βρει ότι ένα και ένα κάνουν δύο). Τα γεγονότα τού πρώτου βιβλίου (Σκοτεινό Πέπλο) περιγράφονται αδρομερώς, οπότε όσοι δεν το έχουν διαβάσει ή έχουν ξεχάσει την πλοκή του δεν θα έχουν θέμα. Μου άρεσαν τα κοινωνικά μηνύματα που περνάει ο Δάμτσιος, ιδίως για τις κακοποιημένες γυναίκες, καθώς και το σχετικό σημείωμά του στις τελευταίες σελίδες. Θα ήθελα λίγο πιο σφιχτή πλοκή, περισσότερο σοβαρή και σκοτεινή ατμόσφαιρα, μεγαλύτερη κλιμάκωση στο τέλος, και πιο προσαρμοσμένο λεξιλόγιο χαρακτήρων. Επίσης, η τρίτη απειλή μπαίνει πολύ αργά στην πλοκή, ενώ θα μπορούσε να εισαχθεί κοντά στην αρχή τού βιβλίου και να το απογειώσει.

Δύο, μάλλον ακούσιες, καλλιτεχνικές αναφορές που βρήκα είναι η εξής. Πρώτον, Ντάριο λέγεται και ο βασικός χαρακτήρας τής sword-and-sandal ταινίας The Colossus of Rhodes (1961) τού Sergio Leone. Η ταινία διαδραματίζεται στην Ρόδο τής Ελληνιστικής περιόδου πριν την κατάκτηση τής Ελλάδας από τους Ρωμαίους, και ο Αθηναίος Ντάριο πρέπει να την σώσει από τους Φοίνικες αλλά και από τον τρελό βασιλιά της. Η δεύτερη αναφορά είναι στο επεισόδιο Επιστροφή από το Αύριο τής δημοφιλούς σειράς Καλημέρα Ζωή. Όταν διαβάσετε το βιβλίο, δείτε αυτό το βιντεάκι και θα καταλάβετε…

Ελπίζω να στηρίξετε την Εξημέρωση και να σας αρέσει! Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σύντομα θα φιλοξενήσουμε τον Γεώργιο Δάμτσιο για μία απολαυστική συνέντευξη! Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα τέτοια άρθρα αλλά και για κληρώσεις βιβλίων στην ομάδα Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος και στην σελίδα Κοιλάδα της Γνώσης στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.