Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #17: Η Επιστροφή

Η Πέρσα Κουμούτση με εξέπληξε θετικά. Το αισθηματικό μυθιστόρημα εποχής της, η Επιστροφή (Μεταίχμιο, 2019, σελ. 224, €10.98), δεν συγκαταλέγεται στα λογοτεχνικά είδη που διαβάζω συνήθως, αλλά κατάφερε να με τραβήξει. Ας δούμε γιατί.

Το 1938, μόλις λίγους μήνες πριν την αρχή τού Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αλέξανδρος Στασινόπουλος βρίσκεται στο Βερολίνο. Ο γάμος του διαλύθηκε μετά από τον πρόωρο θάνατο τού γιου του, μία μετέπειτα παράνομη σχέση-αποκούμπι χάθηκε κι αυτή, ενώ και οι δουλειές του πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ξαφνικά, μαθαίνει ότι πρέπει να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες μόνιμης απουσίας εξ αιτίας τής κακής σχέσης με τον αυταρχικό πατέρα του. Ο θάνατος τού πατέρα του όμως τον φέρνει εκών άκων πίσω ώστε να ανοιχτεί η διαθήκη, η οποία και θα ρυθμίσει την μοιρασμιά τής τεράστιας περιουσίας, του σπιτιού, και του εργοστασίου με τον αδερφό του, Παντελή. Η διαθήκη δεν είναι αυτή που περίμεναν όλοι, και η – επίσης – κακή σχέση των δύο αδερφών πάει στα Τάρταρα, παρά την συμβιβαστική διάθεση τού Αλέξανδρου. Παρότι σχεδίαζε να φύγει άρον-άρον, μία νεαρή κοπέλα τον κάνει να παρατείνει επ’ αορίστον την διαμονή του. Αυτή του η απόφαση θα αποτελέσει καταλύτη για να έρθουν στην επιφάνεια μυστικά που σκούριαζαν στην λήθη, αλλά και για να βρεθεί επιτέλους αντιμέτωπος με το φάντασμα τού πατέρα του, μετενσαρκωμένο σε τρίτο πρόσωπο. Το τέλος, κλιμακωτό και δυνατό παρότι προβλέψιμο, αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα.

Το βιβλίο διαβάζεται πανεύκολα, τόσο λόγω του μικρού του μεγέθους (μόλις 224 σελίδες) όσο και τής γλωσσικής δεινότητας τής συγραφέως. Είναι φανερή έτσι η αντίθεση με την πλειονότητα των βιβλίων τού είδους τής αισθηματικής λογοτεχνίας που πλατιάζουν αναίτια. Μου άρεσε επίσης η απεικόνιση τού Αλέξανδρου κυρίως αλλά και των υπόλοιπων χαρακτήρων, καθώς και η σκοτεινή ατμόσφαιρα που διέπνεε το βιβλίο οριζοντίως και του προσέθεσε αληθοφάνεια. Η Επιστροφή είναι ένα βιβλίο που μιλάει για δυστυχισμένους ανθρώπους, για ανθρώπους-αθύρματα των συνθηκών τής ζωής. Και το κάνει εξαιρετικά. Γι’ αυτό και είναι ένα καλό βιβλίο.

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Μεταίχμιο, που μου προμήθευσαν το βιβλίο. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα τέτοια άρθρα αλλά και για κληρώσεις βιβλίων στην ομάδα Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος και στην σελίδα Κοιλάδα της Γνώσης στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.