Τα 10 Καλύτερα Βιβλία Τρόμου που Διάβασα το 2019

  • Dimitrios 

Φίλες και φίλοι μου, καλώς ορίσατε στο άρθρο μου για τα δέκα καλύτερα βιβλία τρόμου που διάβασα το 2019. Είχα προαναγγείλει αυτό το άρθρο στο αντίστοιχό μου για τα δέκα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα (διαβάστε το εδώ) και δεν μπορούσα να φανώ ασυνεπής στην υπόσχεσή μου. Το μόνο που θέλω να πω πριν περάσουμε στα βιβλία είναι πως τα έξι από τα δέκα είναι συλλογές διηγημάτων. Ε, όπως και να το κάνουμε, το τραβάει ο τρόμος το διήγημα…

1. Ο προσκεκλημένος του Δράκουλα και άλλες ιστορίες, του Bram Stoker

Το όνομα Bram Stoker είναι σήμερα άρρηκτα συνδεδεμένο με το βιβλίο γοτθικού τρόμου Δράκουλας (1897) και την εξαιρετική κινηματογραφική μεταφορά του από τον Francis Ford Coppola το 1992. Ο Ιρλανδός συγγραφέας έχει γράψει και πληθώρα άλλων ιστοριών, οι οποίες όμως μοιραία επισκιάστηκαν από τον εμβληματικό Κόμη Δράκουλα. Εννιά από αυτές λοιπόν, όλες τους σκοτεινές, περιέχονται στην συλλογή Ο Προσκεκλημένος του Δράκουλα και άλλες ιστορίες. Η πρώτη ιστορία (Ο Προσκεκλημένος του Δράκουλα) σχετίζεται με το πασίγνωστο βιβλίο τού Stoker, αλλά πρόκειται απλά για μία καλή και σύντομη επίσκεψη στον κόσμο τού Κόμη, όχι για την συνέχεια τού Δράκουλα. Φαντάσματα, νεκροζώντανοι, μυστηριώδεις εξαφανίσεις, δαιμονισμένες γάτες, και άλλες… ιστορίες δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ τρόμου, που θυμίζει αρκετά το ύφος τού Λάβκραφτ. Απόλαυσα τον Προσκεκλημένο του Δράκουλα και άλλες ιστορίες περισσότερο από τον ίδιο τον Δράκουλα. (Αίολος, 2014, 254 σελ., 6.21€)

2. 21 ιστορίες και “Το κοράκι”, του Edgar Allan Poe

Μιλάμε για μία από τις καλύτερες συλλογές διηγημάτων όλων των εποχών, από τον αρχηγέτη τού τρόμου Edgar Allan Poe. Σίγουρα, δεν είναι όλες οι ιστορίες εξίσου καλές, μερικές μάλιστα ήταν τελείως αδιάφορες, αλλά οι 21 ιστορίες και “Το κοράκι” περιέχουν μερικά διαμαντάκια: Το Προσωπείο του Κόκκινου Θανάτου, Το πηγάδι και το εκρρεμές, Οι δολοφονίες της οδού Μορκ, και η Κάθοδος στο Μέλστρομ θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε τι στο καλό κάνατε και δεν τις είχατε διαβάσει μέχρι τώρα. Βρείτε ένα απόσπασμα τού βιβλίου εδώ: https://media.public.gr/Books-PDF/flippingTool/deploy/public.html?file=//media.public.gr/Books-PDF/9789605663285-0784470.pdf (Μεταίχμιο, 2013, 437 σελ., 5.94€)

3. Το Χαμόγελο του Νεκρού και άλλες παράξενες ιστορίες, συλλογικό

Άλλη μία εκπληκτική συλλογή διηγημάτων, αυτήν την φορά από μία πλειάδα συγγραφέων τού 19ου αιώνα. Nikolai Gogol, Frederick Maryatt, Arthur Conan Doyle, W.B. Yeats, F. Marion Crawford, W.W. Jacobs, M.R. James δίνουν ο καθένας από μία ατμοσφαιρική ιστορία τρόμου. Μούμιες, φαντάσματα, κακά πνεύματα, χιονισμένα χωριά στην μέση τού πουθενά, και πολλά ακόμα παράξενα σκηνικά βρίσκονται μέσα στις σελίδες αυτού του υπέροχου βιβλίου. Διάβασα το Χαμόγελο του Νεκρού σχεδόν ένα χρόνο πριν και νομίζω έχει έρθει η στιγμή για μία καλή επανάληψη… (Αίολος, 2018, 176 σελ., 10.80€)

4. Η άνοδος του κυβερνήτη, των Robert Kirkman και Jay Bonansinga

Ξεκίνησα την τηλεοπτική σειρά The Walking Dead το 2014 και είδα απανωτά και τους τέσσερις κύκλους που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι τότε. Συνέχισα έως τον έβδομο και την εμφάνιση τού Νίγκαν, όπου δεν άντεξα άλλο. Κρίμα, σκεφτόμουν, που χάλασε τόσο πολύ η σειρά, επειδή μου άρεσε αυτός ο τρόμος που απέπνεε το μεταποκαλυπτικό περιβάλλον. Κάπου, μάλλον στο Goodreads, έμαθα ότι έχουν κυκλοφορήσει και βιβλία στο περιβάλλον τού The Walking Dead, τα πρώτα τέσσερα μάλιστα επικεντρωμένα σε έναν από τους καλύτερους χαρακτήρες του: στον Κυβερνήτη (εμφανίζεται στον τρίτο και τέταρτο κύκλο). Παράφρονας, βίαιος, τυρρανικός, ο Κυβερνήτης είναι το είδος ανθρώπου που θα περίμενες να κυριαρχεί σε ένα μεταποκαλυπτικό περιβάλλον. Και το είδος χαρακτήρα που κάνει ενδιαφέρον μία σειρά αλλά και ένα βιβλίο. Έτσι, πήρα το πρώτο βιβλίο, την Άνοδο του κυβερνήτη, με πολλές επιφυλάξεις, κυρίως για το κατά πόσο πρόκειται περί ενός αξιόλογου λογοτεχνικού πονήματος ή μίας προσπάθειας εύκολου πλουτισμού βασισμένη στην δημοφιλία τής τηλεοπτικής σειράς. Με μεγάλη μου έκπληξη, διαπίστωσα πως όχι μόνο Η Άνοδος του Κυβερνήτη είναι ένα καλό βιβλίο, αλλά μία πραγματικά εξαιρετική ιστορία. Τοποθετημένη στην αρχή τής επιδημίας των ζόμπι, δείχνει το πώς ένας καλός άνθρωπος παρεσύρθη από τον κυκεώνα τής καταστροφής στο έγκλημα, τον παραλογισμό, και τον απόλυτο κυνισμό. Α, και παρότι δεν είμαι ο μεγαλύτερος λάτρης των ανατροπών, αυτό που γίνεται στις τελευταίες σελίδες σε αφήνει κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα… Σύντομα θέλω να πάρω και το επόμενο βιβλίο, τον Δρόμο προς το Γούντμπερι. (Bell, 2017, 356 σελ., 10.50€)

5. Ο ιστορικός, της Elizabeth Kostova

Οι βρικόλακες ασκούν μία ιδιαίτερη έλξη σε εμάς τους αναγνώστες τρόμου, όμως αναρίθμητες υποτονικές σειρές και ταινίες (αλλά και βιβλία) έχουν στραφεί υπέρμετρα προς την αισθηματική διάσταση, κάνοντάς μας εξαιρετικά καχύποπτους προς το είδος. Πού είναι πλέον βιβλία όπως o Δράκουλας (1897) του Bram Stoker, το Σάλεμς Λοτ (1975) τού Stephen King, πού είναι εκείνα τα απαίσια αιμοβόρα τέρατα με τις κάπες και τις πουκαμίσες που τρομοκρατούν τις νύχτες απομονωμένων χωριών; Και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Elizabeth Kostova με τον Ιστορικό της (2005), απόσταγμα των ιστοριών τρόμου με τον Δράκουλα που τής διηγείτο ο πατέρας της. Η Kostova δημιούργησε την δική της ιστορία, όπου κατά το δεύτερο μισό τού 20ου αιώνα μία μικρή ομάδα διανοουμένων αναζητεί τα ίχνη τού Δράκουλα κατά μήκος και πλάτος τής Ευρώπης. Εγκαταλελειμένα κάστρα, βεβηλωμένες εκκλησίες, μυστικές αιρέσεις, σκοτεινά μονοπάτια, και χιονισμένα βουνά συνθέτουν ένα δυνατό ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα χορταστικού μεγέθους. Αξίζει να το διαβάσετε. (Λιβάνης, 2005, 656 σελ., 8.88€)

6. Nightmares and Dreamscapes, του Stephen King

Λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή; Ο Stephn King με την συλλογή διηγημάτων Nightmares and Dreamscapes είναι στα καλύτερά του. Ίσως μάλιστα αυτή η συλλογή να είναι η καλύτερή του, μαζί με το Sceleton Crew. Και τι δεν έχει μέσα… ιστορίες εκδίκησης, ιστορίες με καλτ, λαβκραφτικό τρόμο, βρικόλακες… Χορταστικό όσο μόνο ένα βιβλίο τού King μπορεί να είναι, αξίζει να το διαβάσετε. Δυστυχώς πρέπει να έχει εξαντληθεί στα ελληνικά. Πήρα το Nightmares and Dreamscapes επειδή είδα μία απαράδεκτη μεταφορά τού διηγήματος The Night Flier (1997) σε ταινία και ήθελα να διαβάσω την ίδια την ιστορία. Τελικά δεν μου άρεσε και τόσο, αλλά λάτρεψα σχεδόν όλες τις υπόλοιπες! (Scribner Book Company, 2017, 992 σελ., 17,90€, από bookdepository για μία νεότερη έκδοση)

7. Ο Ιός της Βαβέλ, του Δημήτριου Δελαρούδη

«Μοναδικές ιδέες, που άξιζαν να γίνουν διηγήματα και αξίζουν να διαβαστούν». Προσυπογράφω απόλυτα την ρήση αυτή τού Ελευθερίου Κεραμίδα στο εξώφυλλο τού βιβλίου. Ο Δελαρούδης συνθέτει ένα αμάγαλμα καταπληκτικών διηγημάτων τρόμου, με κεντρομόλο δύναμη τα… βιβλία! Ειδικά η πρώτη ιστορία, με τίτλο επίσης Ο Ιός της Βαβέλ, είναι όλα τα λεφτά. Άνετα η συλλογή τού Δελαρούδη ανταγωνίζεται στα ίσια ακόμα και τις καλύτερες ξένες συλλογές τού είδους. Νομίζω πως Ο Ιός της Βαβέλ μαζί με τα Μυστικά στο Λυκόφως τού Γεωργίου Δάμτσιου είναι οι δύο καλύτερες Ελληνικές συλλογές διηγημάτων τρόμου. (Λυκόφως, 2017, 236 σελ., 10.80€)

8. Η Λέσχη Δουμάς ή Η σκιά του Ρισελιέ, του Arturo Pérez – Reverte

Ίσως το καλύτερο βιβλίο ανεξαρτήτως είδους που διάβασα το 2019. Το κίνητρο να το πάρω ήταν η ταινία The Ninth Gate (1999) τού Roman Polanksi με Johnny Depp, η οποία βασίζεται εν πολλοίς στην Λέσχη Δουμάς ή Η Σκιά του Ρισελιέ. Ο Pérez – Reverte γράφει βιβλία για… βιβλία έτσι όπως κανείς άλλος. Μικρά παλαιοβιβλιοπωλεία, αποκρυφιστικά σύμβολα, Καλό και Κακό, συλλέκτες βιβλίων, μισθοφόροι, διαβολικές αιρέσεις… και όλα αυτά μαζί με πάμπολλες αναφορές στους Τρεις Σωματοφύλακες τού Αλέξανδρου Δουμά. Ωραίοι χαρακτήρες, διάλογοι, σκηνές δράσης, και διαρκή εναλλαγή τοποθεσιών ανά την Ισπανία και την Ευρώπη. Κάντε μία χάρη στον εαυτό σας και διαβάστε το. (Πατάκης, 2009, 460 σελ., 12.25€)

9. Οι βάρκες του Γκλεν Κάρινγκ, του William Hope Hodgson

Ελάτε, σε ποιον δεν αρέσουν οι ναυτικές περιπέτειες; Ειδικά όταν είναι διανθισμένες με νησιά στην μέση τού ωκεανού, γιγάντια καλαμάρια, τερατώδεις ανθρωπόμορφους ψαρανθρώπους και κάθε λογής τρόμο που μπορεί να κρύβει μέσα στα βάθη της η άσπλαχνη θάλασσα. Λιτό στην αφήγηση, πλούσιο όμως σε ζωντάνια και εικόνα, οι Βάρκες του Γκλεν Κάρινγκ θα μπορούσαν άνετα να χαρακτηριστούν και ως ένα λαβκραφτικό μυθιστόρημα. Συν το ότι ο Hogdon ήταν της γενιάς τού Lovecraft και αναμφίβολα είχε παρόμοια συγγραφικά ερεθίσματα. Κοιτάξτε καλά το εξώφυλλο. Έτσι είναι και το ίδιο το βιβλίο. (Αίολος, 1990, 200 σελ., 9.17€)

10. Κλασικές ιστορίες τρόμου απ’ όλο τον κόσμο, συλλογικό

Το βιβλίο αντικατοπτρίζει απολύτως τον τίτλο του, προσφέροντάς μας απολαυστικές ιστορίες από την Αφρική, την Ρωσία, την Κίνα, την Βόρεια Αμερική, το Μεξικό, την Αραβία, την Αγγλία… Στα θετικά του επίσης ότι οι συγγραφείς του είναι του 19ου αιώνα ή ακόμα και παλαιότεροι, π.χ. υπάρχει μία ιστορία τού αρχαίου Έλληνα Αθηνόδωρου που ίσως είναι και η πρώτη καταγεγραμμένη ιστορία τρόμου! Δεν πρόκειται για την καλύτερη συλλογή διηγημάτων τρόμου, αλλά μόνο και μόνο που περιέχει την ιστορία H Oικογένεια του Bουρδούλακα τού Αλεξέι Κονσταντίνοβιτς Τολστόι (ξάδερφος τού Λέοντος Τολστόι) ήταν αδύνατον να μην συμπεριληφθεί στο παρόν άρθρο. (Αίολος, 2016, 176 σελ., 7.20€)

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα τέτοια άρθρα αλλά και για κληρώσεις βιβλίων στην ομάδα Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος και στην σελίδα Κοιλάδα της Γνώσης στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *