Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ab Urbe Condita #1: Οι κολασμένοι τής Περσέπολης

  • Dimitrios 

Ο Διόδωρος Σικελιώτης, μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας, κατέγραψε μία ανατριχιαστική όσο και συγκινητική ιστορία (17:69), στο παρασκήνιο της εκστρατείας τού Μεγάλου Αλεξάνδρου εναντίον της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Έτος 330 π.Χ. Μετά από διαδοχικές νίκες επί των Περσών (Γρανικός 334, Ισσός 333, Γαυγάμηλα 331), ο Αλέξανδρος βρίσκεται στην καρδιά τής Περσικής Αυτοκρατορίας. Καθώς πλησιάζει την Περσέπολη, μία εκ των Περσικών πρωτευουσών, αντικρίζει ένα απρόσμενο θέαμα. Περίπου οκτακόσιοι γέροι πλησιάζουν τον ελληνικό στρατό, κάνοντας χειρονομίες υποταγής. Άλλοι έχουν ακρωτηριασμένα πόδια και άλλοι χέρια, σε μερικούς έχουν κοπεί τα αυτιά ή και οι μύτες. Οι γέροντες είναι Έλληνες που έχουν απηχθεί από τα σπίτια τους για να προσφέρουν τις τεχνικές τους γνώσεις στους Πέρσες. Για άγνωστους λόγους, οι Πέρσες έκοψαν από κάθε γέροντα τα μέλη που δεν ήταν απαραίτητα για να εξασκήσει την τέχνη του.

Ο Αλέξανδρος και ο στρατός δεν μπορούν να κρατήσουν τα δάκρυά τους μπροστά στην κακοτυχία των ταλαίπωρων γερόντων. Παρότι ο Αλέξανδρος προσφέρεται να τους αποκαταστήσει στα σπίτια τους, οι γέροντες αρνούνται να επιστρέψουν, φοβούμενοι ότι θα πέσουν θύματα κακομεταχείρισης και εκμετάλλευσης και από τους ίδιους τους συμπατριώτες τους. Εν τέλει, εκείνοι οι δύστυχοι μένουν στο μέρος που τους είχαν εγκαταστήσει οι Πέρσες, λαμβάνοντας πλούσια δώρα από τον Αλέξανδρο και φοροαπαλλαγές.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα τέτοια άρθρα αλλά και για κληρώσεις βιβλίων στην ομάδα Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος και στην σελίδα Κοιλάδα της Γνώσης στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.