Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

10 Συνήθη Ορθογραφικά Λάθη

Η ορθογραφία είναι κάτι στο οποίο αρκετοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ειδικά μετά την έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι ανέλυσα δέκα συνήθεις περιπτώσεις ορθογραφικών λαθών, με την ελπίδα να φανούν χρήσιμα σε όσους επιθυμούν να βελτιωθούν.

Βρόμικος

Συχνά παρατηρείται η λανθασμένη γραφή με ωμέγα, δηλαδή βρώμικος. Ωστόσο, η λέξη βρόμικος προέρχεται από το ουσιαστικό βρόμα (η), το οποίο σημαίνει δυσάρεστη οσμή και όχι από το ουσιαστικό βρώμα (το), το οποίο σημαίνει φαγητό. Ομοίως, όλες οι σχετικές λέξεις ορθογραφούνται με όμικρον: βρόμα, βρόμικος, βρομίζω κλπ

Έλλειμμα

Προέρχεται από το ρήμα ελλείπω: υστερώ σε κάτι. Το -μμ- οφείλεται στην γραμματική διαδικασία της αφομοίωσης, η οποία μετατρέπει το έλλειπ-μα σε έλλειμ-μα.

Διάλειμμα-Διάλυμα

Όταν ανεφερόμαστε στην διακοπή μιας δραστηριότητας για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε χρησιμοποιείται η λέξη διάλειμμα, η οποία προέρχεται από το ρήμα διαλείπω: αφήνω ένα διάστημα μεταξύ δύο πραγμάτων. Το -μμ- οφείλεται στην γραμματική διαδικασία της αφομοίωσης, η οποία μετατρέπει το διάλειπ-μα σε διάλειμ-μα.

Το χημικό διάλυμα ορθογραφείται έτσι διότι προέρχεται από το ρήμα διαλύω, καθώς πρόκειται για ένα μείγμα στο οποίο έχει διαλυθεί μία χημική ουσία μέσα σε μία άλλη.

Κυνηγός

Η λέξη είναι σύνθετη: κύων, δηλαδή σκύλος + άγω, δηλαδή οδηγώ. Επομένως η γραφή κηνυγός είναι εσφαλμένη, και η λέξη κυνηγόσκυλο περιέχει δύο σκυλιά, ένα αρχαίο και ένα νέο!

Μήνυμα

Προέρχεται από το ρήμα μηνύω, δηλαδή γνωστοποιώ. Η γραφή μύνημα είναι λανθασμένη.

Νιώθω

Προέρχεται από το μεσαιωνικό ρήμα νιώνω, το οποίο με την σειρά του προέρχεται από το αρχαίο ρήμα γιγνώσκω. Άρα η γραφή νοιώθω είναι εσφαλμένη.

Παράγω

Συχνά γίνεται λάθος όταν λέμε φράσεις θα παράξω, να παράξω, έχω παράξει. Όταν χρησιμοποιούμε το ρήμα για κάτι το οποίο γίνεται μία μόνο φορά ή στιγμιαία λέμε θα παραγάγω, να παραγάγω, έχω παραγάγει, ενώ για πολλές φορές ή διαρκώς λέμε θα παράγω, να παράγω, έχω παράγει.

Πιο – Ποιο

Για σύγκριση, χρησιμοποιούμε την λέξη πιο: πιο καλός, πιο ψηλός, πιο ζεστός. Για ερώτηση, χρησιμοποιούμε την λέξη ποιο: ποιο βιβλίο διαβάζεις, ποιο πρόγραμμα είναι αυτό, ποιο κινητό έχεις.

Συγγνώμη

Γράφεται με -γγ- διότι προέρχεται από το ρήμα συγγιγνώσκω: παραδέχομαι, αναγνωρίζω, αναλαμβάνω την ευθύνη, ομολογώ, αποδέχομαι. Το -γγ- όμως προφέρεται ως -γ-, εξ ού και παρατηρείται η λανθασμένη γραφή συγνώμη.

Τείχος – Τοίχος

Για οχυρωματικό έργο, π.χ. για κάστρο χρησιμοποιούμε την γραφή τείχος, ενώ για τις υπόλοιπες χρήσεις την λέξη τοίχος.  Ο νεολογισμός γολάρω (wall + άρω) που χρησιμοποιείται από χρήστες ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να αντικατασταθεί από το ρήμα εντοιχίζω.

Επίμετρο

Ελπίζω το παρόν άρθρο να σας βοηθήσει. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα επανέλθω με περισσότερα άρθρα γλωσσολογικού ενδιαφέροντος.

2 σκέψεις στο “10 Συνήθη Ορθογραφικά Λάθη”

  1. Χρήστος Χατζημπάρμπας

    Με όλο το σεβασμό στα αρχαία δεν υπήρχε μόνο ο δεύτερος αόριστος (ήγαγον, παρήγαγον) αλλά και πρώτος αόριστος (ήξα, παρήξα) –σπάνιος στους αττικούς, αλλά υπαρκτός. Για να γίνει αποδεκτός ένας τύπος δεν είναι απαραίτητο να έχει αρχαίες περγαμηνές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.