Κυκλοφορεί στα ελληνικά συλλογή λαβραφτικών διηγημάτων, τιτλοφορούμενη μάλιστα Φρίκη στους Λόφους; Σε χρόνο ντε τε, ως γνήσιος φίλος τού λαβκραφτικού τρόμου, την χτύπησα και την διάβασα. Πάμε.
Εν αρχή ην ο συγγραφεύς. Και το όνομα αυτού: Frank Belknap Long (1901-1994). Φίλος τού Λάβκραφτ, έγραψε σε πλειάδα λογοτεχνικών ειδών, κυρίως στον τρόμο και στην επιστημονική φαντασία. Έβαλε την σφραγίδα του στην μυθολογία Κθούλου με τα φρικιαστικά πλάσματα γνωστά ως Λαγωνικά τού Τίνταλος. Η ομώνυμη ιστορία του είναι μάλιστα η πρώτη από τρίτο συγγραφέα στην εν λόγω μυθολογία.
Η συλλογή διηγημάτων Η Φρίκη στους Λόφους (Άγνωστη Καντάθ, 2021, 234 σελ.) ξεκινάει με τα Λαγωνικά τού Τίνταλος και συνεχίζει με τρεις ακόμα λαβκραφτικές ιστορίες: Οι Αδηφάγοι του Διαστήματος, Η Πύλη προς την Αιωνιότητα, και Η Φρίκη στους Λόφους. Οι πρώτες τρεις είναι σε μέγεθος διηγήματος, ενώ η τέταρτη νουβέλας. Η συλλογή χαρακτηρίζεται από συνοχή, καθώς όλες οι ιστορίες εντάσσονται στην ίδια θεματική, δίνει όμως και μια ποικιλία με το αστυνομικό στοιχείο τής νουβέλας Η Φρίκη στους Λόφους.
Τώρα, Τα Λαγωνικά τού Τίνταλος και Η Πύλη προς την Αιωνιότητα μού θύμισαν αρκετά το Το Πλάσμα που ψιθύριζε στο Σκοτάδι τού Lovecraft, ενώ Οι Αδηφάγοι του Διαστήματος είχαν άρωμα από το διήγημα – επίσης τού Lovecraft – Το Χρώμα από το Διάστημα. Αυτά τα τρία διηγήματα χαρακτηρίζονται από μη ευκλείδιες γεωμετρίες, απόκοσμα πολυδιάστα εξωγήινα πλάσματα, και την αίσθηση ανήμπορου τού ανθρωπίνου γένους. Μου άρεσαν πολύ οι αναφορές σε βιβλία και σε ιστορικές και επιστημονικές προσωπικότητες (π.χ. Πλωτίνος, Εμμανουήλ Μοσχόπουλος, John William Dunne, κ.α.), ενώ το όνειρο στην ρωμαϊκή Ισπανία που περιγράφεται στην Φρίκη στους Λόφους ήταν όλα τα λεφτά, ειδικά αν είσαι φιλίστωρ. Από τα πιο δυνατά σημεία τού βιβλίου ήταν η εισαγωγή τής ελαφαντοειδούς, βαμπιρικής θεότητας Τσόγκναρ Φογκν, επίσης στην Φρίκη στους Λόφους. Ένα αρνητικό στοιχείο που εντόπισα αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης τού Τσόγκναρ, αλλά κάπως έπρεπε να σωθεί ο κόσμος. Τέλος, έχοντας δει αρκετά… τέρατα σε ελληνικές μεταφράσεις λαβκραφτικών ιστοριών, με χαρά διαπίστωσα πως η μετάφραση αυτή της συλλογής ήταν αρτιότατη.
Ελπίζω να απολαύσετε και εσείς την Φρίκη στους Λόφους! Για περισσότερες τέτοιες ιστορίες, εννοείται διαβάστε τα άπαντα τού Lovecraft, καθώς και τις ιστορίες λαβκραφτικού τρόμου τού Robert Albert Bloch (Ο Φύλακας της Πύλης και Η Σκιά στο Κωδωνοστάσι), και τού Robert E. Howard (Οι Θεοί της Μπαλ Σαγκόθ, Τόμος 1 και 2)! Αν είστε τολμηροί, δείτε και τις του Ώγκουστ Ντέρλεθ (Η Μάσκα του Κθούλου και Το Μονοπάτι του Κθούλου). Επίσης, κυκλοφορούν στα αγγλικά πλειάδα ανθολογιών και συλλογών λαβκραφτικών διηγημάτων. Δείτε αυτές που έχει επιμεληθεί ο S. T. Joshi (επτά ανθολογίες Black Wings of Cthulhu, A Mountain Walked: Great Tales of the Cthulhu Mythos, δύο ανθολογίες The Madness of Cthulhu), ανθολογίες όπως οι Tales of the Cthulhu Mythos, The Children of Cthulhu, καθώς και ανθολογίες σχετικές με τον Βασιλιά με τα Κίτρινα (The Hastur Cycle, In the Court of the Yellow King, και A Season in Carcossa), ο οποίος αν θυμάμαι καλά κάπως πρέπει να σχετίζεται με τα Λαγωνικά τού Τίνταλος…
Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις, και κληρώσεις…