Ιστορικό μυθιστόρημα, ελληνική πένα, Πρώτη Σταυροφορία. Δεν θέλει και πολύ. Ο λόγος για το νέο βιβλίο των Εκδόσεων Anubis, Οι Ιππότες του Ουρανού, του Χρόνη Μουστάκα. Πάμε να το ανατμήσουμε.
Ο κόσμος άλλαξε όταν το 1095 ο Πάπας Ουρβανός κήρυξε την Πρώτη Σταυροφορία. Χιλιάδες ιπποτών, μισθοφόρων, ακτημόνων, μοναχών, και παντός είδους ανθρώπων πήραν τον σταυρό και κίνησαν από την Δυτική Ευρώπη για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ από τους Σελτζούκους Τούρκους. Έπρεπε όμως μέχρι να φτάσουν εκεί να διασχίσουν πρακτικά ολόκληρη την Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία/Ουγγαρία, Βυζαντινή Αυτοκρατορία) καθώς και την εχθρική Μικρά Ασία και Συρία, ενώ η πείνα, η διχόνοια, το άγνωστο και οι ανταγωνισμοί έστεκαν εμπόδια σε κάθε τους βήμα. Kι όταν έφταναν, θα έπρεπε να πολεμήσουν ενάντια σε εχθρούς που είχαν έναν δικό τους, άγνωστο σε εκείνους, τρόπο πολέμου…
Την ιστορία της Πρώτης Σταυροφορίας μας διηγείται στους Ιππότες του Ουρανού ο Χρόνης Μουστάκας, επιλέγοντας να δώσει στο βιβλίο του την μορφή ενός χρονικού. Συγγραφέας του χρονικού είναι ο Σκώτος μοναχός Αμβρόσιος, κατά κόσμον Τόμας Μακ Έλιν, του Αβαείου του Αγίου Ελεήμονος. Ο Αμβρόσιος παίρνει τον σταυρό, μαζί με τον παιδικό του φίλο και πολεμιστή Λάιαλ Λούκας Μακ Μπλέιερ, και καταγράφει ολόκληρη πορεία των Σταυροφόρων που ακολούθησαν τον Γοδεφρείδο της Μπρουιγιόν από την Βόρεια Γαλλία μέχρι και την Ιερουσαλήμ.
Το χρονικό που συνθέτει ο Μουστάκας διαμέσου του Αμβρόσιου δεν παραλείπει κανένα κομβικό γεγονός της Πρώτης Σταυροφορίας, από μάχες, πολιορκίες και επιδρομές μέχρι συμβούλια μεταξύ των Σταυροφόρων, διαπραγματεύσεις με τους Βυζαντινούς, και φυσικά μυριάδες δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην πορεία. Ειδικότερα, επιλέγει – και σωστά – να δώσει έμφαση στις διακυμάνσεις του ηθικού των μισθοφόρων, στο πώς αντιμετώπισαν άγνωστα μέρη, καιρικές συνθήκες, ήθη και έθιμα, και τρόπους πολέμου, ενώ δίνει – πάντα μέσω του Αμβροσίου – τις ενδεδειγμένες κατά περίπτωση ερμηνείες. Είναι εμφανής η σοβαρή ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας, έτσι που δύσκολα να φαντάζεται κανείς πόσο διαφορετικά γραμμένο – φυσικά τηρουμένων των αναολιγών – θα ήταν ένα αληθινό χρονικό της Πρώτης Σταυροφορίας. Αυτό μαζί με την απεικόνιση των αντιδράσεων του ανθρώπου σε ακραίες καταστάσεις θα έλεγα πως είναι τα δύο μεγαλύτερα θετικά στοιχεία του βιβλίου. Τώρα, θα προτιμούσα πιο εις βάθος ανάπτυξη των χαρακτήρων, έμφαση σε λίγα κεντρικά γεγονότα και όχι στα πάντα ώστε να δοθεί καλύτερος και αυξομειούμενος ρυθμός, ένα μικρότερο κατάτι μέγεθος, λιγότερη ιστορική αφήγηση και περισσότερο δράμα, αλλά βέβαια όλα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν υπό το πρίσμα του ότι το βιβλίο είναι γραμμένο ως χρονικό.
Εν κατακλείδι, νομίζω πως το βιβλίο Οι Ιππότες του Ουρανού θα αρέσει στους λάτρεις της βυζαντινής ιστορίας και της περιόδου των Σταυροφοριών, και ειδικότερα σε όσους προτιμούν την αφήγηση σε ύφος χρονικού. Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Anubis για την προμήθεια του βιβλίου. Για περισσότερα σε σχέση με Σταυροφορίες, προτείνω την καταπληκτική ιστορική μελέτη Η Ιστορία των Σταυροφοριών του Steven Runciman, την ταινία Το Βασίλειο του Ουρανού του Riddley Scott και το DLC Kingdoms: Crusades του βιντεοπαιχνιδιού Medieval II Total War.
Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις, και κληρώσεις…