Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #44: Η Χαμένη Πόλη του Θεού Πιθήκου

  • Dimitrios 

Λατρεύω τις ταινίες Indiana Jones – τουλάχιστον τις πρώτες τρεις. διότι δεν μπορώ να αντισταθώ σε εξερευνήσεις χαμένων πόλεων, κατεστραμμένων πολιτισμών, αρχαίων μυστικών και αινιγμάτων. Εντάξει, είδα Indiana Jones. Μετά; Το Χάος. Κάτι ψιλοκαλές ταινίες όπως Tomb Raider και The Lost City of Z, κάτι ψιλοκακά μυθιστορήματα όπως το Ατλαντίς, αποκαλύπτουν την ένδεια στο συγκεκριμένο είδος. Λαμπρή εξαίρεση η σειρά βιντεοπαιχνιδιών Nathan Drake (Uncharted). Αφού η μυθοπλασία απογοητεύει, φυσικό και επόμενο να στραφώ στα λεγόμενα non-fiction, ήτοι βιογραφικού τύπου μαρτυρίες επιστημόνων/εξερευνητών που κυνήγησαν τους χαμένους πολιτισμούς τού παρελθόντος. Ποιο καλύτερο βιβλίο λοιπόν από το πρόσφατα εκδοθέν Η Χαμένη Πόλη του Θεού Πιθήκου (Λαβύρινθος, 2021, σ.376);

Κλασική ονδουριανή ζούγκλα

Βαθιά μέσα στα αρχέγονα, πυκνά τροπικά δάση τής Ονδούρας θρυλείτο πως κρυβόταν μια χαμένη αρχαία πόλη, γνωστή ως η Λευκή Πόλη ή η Πόλη του Θεού Πιθήκου. Ο θρύλος ανάγεται στην πρώτη παρουσία σπανιόλων κονκισταντόρες στην περιοχή, περίπου 500 χρόνια πριν, ουδείς όμως είχε καταφέρει να βρει την Λευκή Πόλη ή έστω να αποδείξει την ύπαρξή της. Πέραν των φυσικών εμποδίων – ασταμάτητες βροχές, πυκνή βλάστηση, δηλητηριώδη φίδια, αράχνες και κουνούπια – ίσως όχι μικρό ρόλο στην απομόνωση τής Λευκής Πόλης έπαιξαν οι κατάρες που έλεγαν πως περίμεναν όποιον διαταράξει την ησυχία της…

Φανταστική απεικόνιση τής Πόλης τού Θεού Πιθήκου
Ο Ντάγκλας Πρέστον

Αυτά δεν προβλημάτισαν καθόλου όμως τον Ντάγκλας Πρέστον, αμερικάνο δημοσιογράφο και συγγραφέα. Αξιοποιώντας τις γνωριμίες του και μερικές ευνοϊκές περιστάσεις, ο Πρέστον βρέθηκε στην ομάδα τού Στιβ Έλκινς, ο οποίος είχε βάλει στόχο να ανακαλύψει επιτέλους την Χαμένη Πόλη. Ο Έλκινς έθετε σοβαρή υποψηφιότητα να λύσει το μυστήριο: είχε αναπτύξει σχέση με την κυβέρνηση τής Ονδούρας, είχε στελεχώσει την ομάδα του με αρχαιολόγους, μετερεωλόγους, πρώην μέλη των SAS (επίλεκτη στρατιωτική ομάδα τού Ηνωμένου Βασιλείου), και είχε εξασφαλίσει αεροπλάνα τεχνολογίας LiDAR (μια απόρρητη αμερικάνικη τεχνολογία για χαρτογράφηση εδάφους από αέρος).

Κατασκήνωση τής ομάδας μέσα στην ζούγκλα

Ο Πρέστον δίνει ρέστα περιγράφοντας την περιπέτεια τής ομάδας τού Έλκινς. Προβλήματα με την ονδουριανή γραφειοκρατία αλλά και με εχθρικές φατρίες αμερικάνων αρχαιολόγων, πορεία μέσα από την αποπνικτική ζούγκλα, συμπλοκές με τα περιώνυμα φερ-ντε-λανς φίδια, αλλά και πολλά ακόμα φοβερά περιστατικά συνθέτουν το ιστορικό τής εξερεύνησης. Αν ο Πρέστον είχε μείνει σε αυτά, Η Χαμένη Πόλη του Θεού Πιθήκου θα ήταν απλά ένα καλό βιβλίο. Εκεί όμως που πραγματικά απογειώνεται είναι σε όσα περιγράφει ο Πρέστον για τα πριν και τα μετά. Συγκεκριμένα, εξιστορεί την ονδουριανή ιστορία, τα της τεχνολογίας LiDAR και πώς βοήθησε στην ανακάλυψη τής πόλης Ουρ, τους κοντινούς κεντροαμερικανικούς αρχαίους πολιτισμούς, καθώς και το υπόβαθρο μερικών ενδιαφέροντων μελών τής ομάδας, ώστε να σε βάλει στο κλίμα πριν καταδυθείς μαζί του μέσα στην ζούγκλα.

Το δηλητηριώδες φίδι φερ-ντε-λανς

Πάμε τώρα στα μετά. Τα μέλη τής ομάδας έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους, όμως για τους μισούς από αυτούς – συμπεριλαμβανομένου τού ίδιου τού Πρέστον – η περιπέτεια έχει μόλις ξεκινήσει. Ίσως τελικά οι ντόπιοι να είχαν δίκιο όταν μιλούσαν για κατάρες. Ο Πρέστον, παρά το DEET (αλοιφή για απώθηση κουνουπιών), είχε κολλήσει λεϊσμανίαση, μία παρασιτική ασθένεια που πλήττει κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες και για την οποία η θεραπεία δεν είναι και καθόλου εύκολη, ειδικά αν πρόκειται για σπλαχνική λεϊσμανίαση. Δεν θα πω περισσότερα για την ασθένεια ή για την τύχη τού Πρέστον και των συντρόφων του. Θα κλείσω όμως λέγοντας πως, αυξανόμενης τής θερμοκρασίας, ο Πρέστον φοβάται πως τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό θα ταξιδεύουν όλο και πιο βόρεια, μεταφέροντας έτσι μετά από δεκατίες την ασθένεια και στις Η.Π.Α. και προκαλώντας πανδημία..

Χαρτογράφηση LiDAR

Ελπίζω να απολαύσετε κι εσείς την Χαμένη Πόλη του Θεού Πιθήκου. Αν θέλετε περισσότερα για χαμένους πολιτισμούς, δείτε τις ταινίες Indiana Jones, Tomb Raider, The Lost City of Z, διαβάστε τις ιστορίες τού Robert E. Howard (και στις του Κόναν και στις του τρόμου περιλαμβάνονται πολλές αυτής τής θεματολογίας), και δείτε και τα βιντεοπαιχνίδια Nathan Drake (Uncharted) και Tomb Raider.

Ο κύκλος τής λεϊσμανίασης

Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις, και κληρώσεις…

  • Ακολουθήστε μας στο Facebook εδώ
  • Γραφτείτε στην ομάδα μας Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος στο Facebook εδώ
  • Γραφτεί στην ομάδα μου με τον Χρήστο Κεσκίνη Φίλοι Ηρωικής Φαντασίας (Sword-and-Sorcery) στο Facebook εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.