Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #38: To Rouse Leviathan

  • Dimitrios 

Να πάρει, οι συλλογές διηγημάτων τρόμου είναι λίγες. Και οι καλές, ακόμα λιγότερες. Αυτό όμως δεν με εμπόδισε από το να οργώσω τον ιστοχώρο τού BookDepository και να ανακαλύψω μερικά διαμαντάκια – φευ, μόνο εις την αγγλικήν. Ένα από αυτά είναι η συλλογή ιστοριών κοσμικού-βιβλικού τρόμου To Rouse Leviathan (Hippocampus Press, 2019, 374 σελ.) τού αγνώστου και εξαιρετέου Matt Cardin.

Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει περίπτωση να δεις το εξώφυλλο τού βιβλίου και να μην σε τραβήξει. Ένας βικτωριανά ντυμένος μεσήλικας και μια κοκκινομάλα άνευ ιματίων να πλέουν με μια βάρκα σε φουρτουνισμένη θάλασσα, ενώ απόκοσμα βιβλικά τέρατα (την καλησπέρα μου στον κ. Λεβιάθαν) προβάλλουν τα κεφάλια τους απειλητικά… Ε όχι, δεν το προσπερνάς. Πριν παραγγείλω όμως το βιβλίο, και εν μέρει και εξ αιτίας τής αλμυρής τιμής (περίπου 22 ευρώ στο BookDepository), έκανα επισταμένη έρευνα περί τής ποιότητός του. Τρία πράγματα με έπεισαν. Πρώτον, η ενασχόληση τού συγγραφέα με την θεολογία (έχει μεταπτυχιακό στον κλάδο), καθώς και ο βιβλικός, παλαιοβιβλικός βασικά, χαρακτήρας τού βιβλίου, που έδειχναν ότι ο άνθρωπος αν μη τι άλλο ξέρει για τι γράφει. Δεύτερον, όσα διάβασα στις κριτικές αναγνωστών στο Goodreads (4.2/5 αστέρια αλλά μόνο 149 βαθμολογήσεις) και ειδικά όσα είδα για το διήγημα Teeth σε αυτήν την κριτική. Τρίτον, η συμμετοχή τού συγγραφέα σε σεβαστές ανθολογίες τρόμου, όπως στις The Children of Cthulhu και Cthulhu’s Reign.

Όταν παρήγγειλα λοιπόν το To Rouse Leviathan από το BookDepository, δεν περίμενα την οδύσσεια που θα ακολουθούσε. Ενώ άλλα βιβλία που χτύπησα προ- και μεταγενέστερα έφταναν κανονικά, το To Rouse Leviathan έμενε άφαντο για δυόμισι ολόκληρους μήνες. Αλλεπάλληλες ανταλλαγές e-mail με τους του BookDepository αποκάλυψαν πως η διεύθυνση που είχα δώσει (την ίδια με των υπολοίπων παραγγελιών) δεν ευρέθη (!!), οπότε το βιβλίο γύρισε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ζήτησα να το ξαναστείλουν και η απάντηση ήταν πως οι τεράστιες καθυστερήσεις στις μεταφορικές τούς το απαγορεύουν. Τελικά, μου επέστρεψαν το ποσό που είχα δώσει και στράφηκα αλλού για να βρω τον Λεβιάθαν. Στο εγγλέζικο Amazon συγκεκριμένα, απ’ όπου και μετά από τρεις ακόμα εβδομάδες αναμονής επιτέλους το παρέλαβα!! Με 26 ευρώ όμως, καθότι το Amazon γδέρν—- εεε χρεώνει και μεταφορικά.

Και πάμε τώρα στην ουσία.. Το βιβλίο περιέχει όλες τις ιστορίες που ο Matt Cardin έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς σε περιοδικά, ανθολογίες, και στις δύο προγενέστερες συλλογές του (Dark Awakenings και Divinations of the Deep). Όλες εκτός της τελευταίας είναι σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και όλες μα όλες κατατάσσονται στον κοσμικό τρόμο. Αν και η βιβλική θεματική υποτίθεται πως είναι το συνδετικό συστατικό τού βιβλίου, κάποιες λίγες ιστορίες, όπως το The Basement Theatre, προσεγγίζουν άλλες κατηγορίες (το συγκεκριμένο τον Λιγκότι) και θα προτιμούσα να έχουν μείνει εκτός. Είδα σε αρκετές (τουλάχιστον 3) ιστορίες την υπόθεση να περιπλέκεται γύρω από έναν καλλιτέχνη/μοναχό/συγγραφέα που λαμβάνει ανίερη έμπνευση. Καλό, αλλά κάπως επαναλαμβανόμενο. Εκτός από το καταπληκτικό Notes of a Mad Copyist (παρελθόν, μάλλον Μεσαίωνας) και το χλιαρό Prometheus Possessed (μέλλον), τα διηγήματα διαδραματίζονται στον 20ο αιώνα. Αλλά γιατί να μην έχουμε και κάποια π.χ. στον Ισραήλ την εποχή τού Δαβίδ; Κάτι τέτοιο θα πήγαινε γάντι στην βιβλική θεματική. Επίσης, παρότι φοβόμουν το αντίθετο, ο λόγος τού Cardin ήταν εξαιρετικά απλός και στρωτός, ευκολοδιάβαστος ακόμα και από κάποιον με μέτριο χειρισμό τής αγγλικής (συγγνώμη, εγγλέζικης). Στα αρνητικά και το… μικρό όνομα τού συγγραφέα. Γράφεις βιβλικό τρόμο με όνομα Matt; Πού πας, ρε Matt; Για μπέιζμπολ με την σχολική ομάδα; Βάλε ένα Nathaniel, ένα Jeremiah, άντε έστω ένα David..

Λοιπόν, μου άρεσαν περισσότερο οι μεγαλύτερες ιστορίες τής συλλογής, και συγκεκριμένα οι:

  • Notes of a Mad Copyist: ένας καλόγερος που περνάει όλη του την μέρα αντιγράφοντας ιερά κείμενα αρχίζει να παρατηρεί πως το χέρι του γράφει εξαιρετικά ανόσια πράγματα… Πάνω που ήθελα να ξαναδιαβάσω το Όνομα τού Ρόδου..
  • Judas of the Infinite: μικρό διήγημα, στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος ο Θέ—-
  • Teeth: μια ιστορία γεμάτη φιλοσοφία, κβαντομηχανική, και μυστήριο, την οποία την περίμενα εξαιρετική. Τελικώς, απλά καλή.
  • The God of Foulness: ιστοριάρα, σε μέγεθος νουβέλας, για έναν ρεπόρτερ και μια αίρεση τής οποίας οι πιστοί λατρεύουν τον Θεό τους με το να μην ακολουθούν θεραπεία για τις θανατηφόρες ασθένειες που τους μαστίζουν..
  • A Cherished Place at the Center of His Plans (μαζί με τον Mark McLaughlin): ξανά σε μέγεθος νουβέλας. Η πρόσληψη ενός ζωγράφου από έναν μυστηριώδη επιχειρηματία για να καλλιτεχνήσει το τελευταίο κομμάτι της τεράστιας συλλογής απόκοσμων πινάκων που διατηρεί στο υπόγειο τής απομονωμένης έπαυλής του. Λεπτομέρεια; Ο ζωγράφος πρέπει να εργαστεί στο υπόγειο… Α, και την καλησπέρα μου στον Κίτρινο Βα—–

Οι παραπάνω, αλλά και μερικές ακόμα, αρκούν για να πάρετε το To Rouse Leviathan, που είναι άλλωστε ίσως και η μόνη συλλογή βιβλικού τρόμου εκεί έξω. Σίγουρα θα πάρω ό,τι άλλο βγάλει ο Matt Cardin, κι ας μην τον λένε… Nathaniel.

Φίλες και φίλοι, μείνετε συντονισμένοι στην Κοιλάδα της Γνώσης για περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων και συνεντεύξεις…

  • Ακολουθήστε μας στο Facebook εδώ
  • Γραφτείτε στην ομάδα μας Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος στο Facebook εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.