Ο βασιλιάς είναι νεκρός. Ένας τεράστιος στρατός βρίσκεται έξω από τις πύλες της Κωνσταντινούπολης. Επικεφάλης του είναι ο πιο ισχυρός άντρας τής αυτοκρατορίας, ο Δομέστικος των Σχολών, Νικηφόρος Δρυηνός. Η χήρα Αυγούστα και ο νεαρός διάδοχος υποτάσσονται στην εξουσία του, μην έχοντας άλλη επιλογή. Ο Νικηφόρος Δρυηνός όμως δεν σκοπεύει απλά να απολαύσει την εξουσία, αλλά να την χρησιμοποιήσει για να αποκαταστήσει την αυτοκρατορία στην παλιά της δόξα…
Ο Νόμος των Διαδόχων (εκδ. Πηγή, 2019, σελ. 664, €16.20) τού Γιάννη Κωτσοκώστα διαδραματίζεται στο Βυζάντιο τού 10ου αιώνα, όμως ανήκει στο λογοτεχνικό είδος τής εναλλακτικής ιστορίας. Συγκεκριμένα, η ιστορία όπως την γνωρίζουμε ισχύει στο βιβλίο μέχρι περίπου το 870 μ.Χ., αλλά κατόπιν παίρνει μία διαφορετική τροπή. Συγκεκριμένα, εισαγάγονται μερικά νέα κτήρια, θεσμοί, ιστορικές προσωπικότητες, και η δυναστεία των Μακεδόνων έχει αντικατασταθεί από την (φανταστική) δυναστεία των Σκλαβιτζήδων. Παρ’ όλ’ αυτά, το ιστορικό πλαίσιο παραμένει λίγο-πολύ το ίδιο: τα σύνορα τού Βυζαντίου είναι αυτά που ίσχυαν τον 10ο αιώνα, οι γείτονες του – Βούλγαροι, Ρώσοι, Άραβες, κλπ – είναι εκεί και προκαλούν τα γνωστά προβλήματα, ενώ το κλασικό Βυζαντινό περιβάλλον ίντριγκας φαντάζει ισχυρότερο παρά ποτέ.
Το ισχυρότερο στοιχείο τού βιβλίου είναι ο πρωταγωνιστής του, Νικηφόρος Δρυηνός. Έμπειρος πολεμιστής, με μυστηριώδες και σκοτεινό παρελθόν, το οποίο ξετυλίσσεται σταδιακά μέσω flashbacks μέχρι που κορυφώνεται με μία μεγάλη αποκάλυψη στο τελευταίο κεφάλαιο. Ο Νικηφόρος Δρυηνός συνδυάζει στοιχεία τού Νικηφόρου Φωκά, τού Διγενή Ακρίτα, και του Βασίλειου Βουλγαροκτόνου και – ενώ φαντάζει υπερβολικά τέλειος στην αρχή – όσο προχωράει η ιστορία τόσο αναγκάζεται να προχωρήσει σε δύσκολες και αμφιβόλου ηθικής επιλογές. Σταδιακά, ο Νικηφόρος Δρυηνός έρχεται αντιμέτωπος με τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζε διαχρονικά το Βυζάντιο, όπως η καταπίεση των φτωχών αγροτών-στρατιωτών από τους πλούσιους μεγαλοκτηματίες, τα σκανδαλώδη προνόμια των μοναστηριών, η άπληστη δίψα για εξουσία των θρησκευτικών ηγετών, οι συνεχείς εισβολές πανταχόθεν, οι προσπάθειες σφετερισμού τής Ρωμαϊκής κληρονομιάς από τον Δυτικό αυτοκράτορα, και οι προστριβές με τον Πάπα.
Παρότι εναλλακτικής ιστορίας, ο Νόμος των Διαδόχων ταξιδεύει όμορφα τον αναγνώστη στο Βυζάντιο τού 10ου αιώνα. Το μυστήριο για το παρελθόν τού Νικηφόρου Δρυηνού, οι συνωμοσίες τής αυλής, οι προκλήσεις που ανακύπτουν συνεχώς, και ο ρέων λόγος τού συγγραφέα κρατούν ψηλά το ενδιαφέρον ακόμα και για ένα τόσο μεγάλο βιβλίο. Αν σας αρέσει η εναλλακτική ιστορία, προτείνω επίσης τα βιβλία Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Αετοί της Ρώμης (διαβάστε σχετικό άρθρο μου εδώ), το Fatherland τού Robert Harris, και το Ο Άντρας στο Ψηλό Κάστρο τού Philip K. Dick.
Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις iWrite, που μου προμήθευσαν το βιβλίο. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα τέτοια άρθρα αλλά και για κληρώσεις βιβλίων στην ομάδα Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος και στην σελίδα Κοιλάδα της Γνώσης στο Facebook.