Η δημοφιλής σειρά Vikings έκανε αρκετές αναφορές στο Βυζάντιο στα τελευταία επεισόδιά της. Έχοντας κατά νου ότι πρόκειται για ψυχαγωγική και όχι για ιστορική σειρά, δεν μπορούμε να ψέξουμε τους παραγωγούς για ιστορικές ανακρίβειες, μπορούμε όμως να δούμε ποιες είναι αυτές.
Βυζαντινός
Λέγεται στην σειρά ότι ο διοικητής Ευφήμιος είναι Βυζαντινός. Όμως η λέξη αυτή μέχρι και τον 16ο αιώνα χρησιμοποιούταν μόνο για τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή του Βυζαντίου, ενώ ο όρος Βυζαντινή Αυτοκρατορία εισαγάγεται μόλις το 1555 από τον Γερμανό ιστορικό Ιερώνυμο Γουλφ. Η σωστή λέξη για τον προσδιορισμό του Ευφημίου θα ήταν πιθανότατα Ρωμαίος, καθώς η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν γνωστή στον Μεσαίωνα (και αυτό τον όρο χρησιμοποιούσε και η ίδια) ως Βασιλεία Ρωμαίων. Επειδή ο Ευφήμιος ήταν ελληνόφωνος, θα μπορούσαν επίσης να τον αποκαλέσουν Γραικό, αλλά όχι Έλληνα επειδή τότε ο όρος αυτός ήταν συνώνυμος του ειδωλολάτρη.
Ισχύ Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Αναφέρεται ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είναι μία σκιά του εαυτού της. Ναι, σίγουρα η Αυτοκρατορία στις αρχές του 9ου αιώνα που βασίλευε ο Μιχαήλ ο Β’ (820-829), ο οποίος ονομάζεται στην σειρά ως Αυτοκράτωρ, υστερούσε κατά πολύ σε ισχύ συγκρινόμενη με τον 1ο ή ακόμα και τον 6ο αιώνα μ.Χ., ωστόσο εξακολουθούσε να παραμένει το ισχυρότερο κράτος σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Κατείχε ολόκληρη την Μικρά Ασία, τα εδάφη νότια της Χερσονήσου του Αίμου, την Νότια Ιταλία, και την Σικελία. Αντιμετώπιζε επιτυχημένα τους Λογγοβάρδους, Σαρακηνούς, Άραβες, Σλάβους, Βουλγάρους, κλπ, απέκρουσε δύο πολιορκίες από τους Άραβες το 674-678 επί Κωνσταντίνου Δ΄και το 717 επί Λέοντα Γ’ του Ισαύρου, πέρασε σχεδόν έναν αιώνα τεράστιου θρησκευτικού διχασχμού, που έμεινε γνωστός ως Εικονομαχία, επιβίωσε ενός φρικώδους λιμού το 747-748 επί Κωνσταντίνου Ε΄, ενώ δεν είχε υποστεί καμία σημαντική απώλεια εδαφών τα τελευταία 200 περίπου χρόνια. Μπορούσε να κινητοποιεί δεκάδες χιλιάδες αρματωμένους πεζούς, τοξότες, κατάφρακτους, ιπποτοξότες, λογχοφόρους, πελεκυφόρους, βοηθητικούς, μισθοφόρους, χιλιάδες δρόμωνες και χελούνδια (πολεμικά και μεταφορικά πλοία αντίστοιχα), πλήθος πολύπλοκων πολιορκητικών μηχανών, και φυσικά διέθετε το τρομακτικό υγρό πυρ. Παρέμενε φάρος πολιτισμού και η Κωνσταντινούπολη ήταν η πιο πλούσια πόλη σε όλη την Ευρώπη· μάλιστα ο Ροβέρτος του Κλαρί, ένας από τους σταυροφόρους που την κατέλαβαν και την καταλεηλάτησαν το 1204 είπε ότι τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πλούτου βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη και το υπόλοιπο τρίτο ήταν διασκορπισμένο στον υπόλοιπο κόσμο.
Επομένως, όχι, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν ήταν μία σκιά του εαυτού της τον 9ο αιώνα· θα έπρεπε κανείς να περιμένει μέχρι τον 13ο αιώνα για να το πει αυτό.
Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Γίνεται επίσης μία ασαφής αναφορά στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την οποία μάλλον η σειρά συγχέει με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία· ωστόσο οι δύο αυτές έννοιες αναφέρονται σε διαφορετικές οντότητες. Συγκεκριμένα, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είναι το κράτος που ίδρυσε ο Καρλομάγνος τον 8ο αιώνα στην Δυτική Ευρώπη και προσπάθησε να αναβιώσει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, κάτι που οδήγησε σε ένταση στις σχέσεις του με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ακόμα και στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αποκαλούσαν τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες ως Βασιλείς Ελλήνων (τότε ο όρος Έλληνας είχε αποσυνδεθεί από την σημασία του ειδωλολάτρη και δήλωνε εθνικότητα), θέλοντας έτσι να δείξουν ότι αυτοί ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο Ρωμαίοι.
Τάγμα των Βαράγγων
Το Τάγμα των Βαράγγων, των ψηλών, γενειοφόρων και πελεκυφόρων Βορείων μισθοφόρων, δεν υπήρχε στα χρόνια του Μιχαήλ Β’, όπως υπονοείται στην σειρά. Ιδρύθηκε από τον Βασίλειο Β’ Βουλγαροκτόνο το 988, όταν ο Βλαδίμηρος Α’ του Κιέβου έστειλε, ως αντάλλαγμα για την αδερφή του Βασιλείου Άννα, 6.000 Ρώσους στρατιώτες, τους οποίους ο Βασίλειος χρησιμοποίησε για να καταστείλει την εξέγερση του Βάρδα Φωκά.
Επίμετρο
Ας ελπίσουμε στα επόμενα επεισόδια της σειράς να δούμε ακόμα περισσότερο Βυζάντιο, μιας και είναι μια από τις λίγες ξενόγλωσσες σειρές που καλύπτουν το συγκεκριμένο θέμα.