Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βιβλιοέναυσμα #7: Μυστικά στο Λυκόφως

  • Dimitrios 

Χαίρομαι που επιτέλους γράφω την άποψή μου για την συλλογή διηγημάτων (δηλ. ιστοριών 10-50 σελίδων) Μυστικά στο Λυκόφως τού Γεωργίου Δάμτσιου, καθώς ήθελα να το κάνω από τότε που την διάβασα, αρχές Σεπτεμβρίου. Μόνο και μόνο που είχα το βιβλίο στο πίσω μέρος του μυαλού μου για σχεδόν ενάμισι μήνα — στην διάρκεια τού οποίου διάβασα δώδεκα άλλα–, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι εντύπωση μού άφησε. Ίσως αυτό να είναι το ασφαλέστερο κριτήριο επιτυχίας, άλλωστε: η αντοχή στον χρόνο.

Γνωρίζοντας το βιβλίο

Ο Δάμτσιος θεωρείται από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς θρίλερ (δηλ. γρήγορα μυθιστορήματα με αρκετή δράση), αλλά εξ αιτίας διαφόρων συγκυριών οι δρόμοι μας δεν είχαν συναντηθεί μέχρι αυτό το καλοκαίρι. Γύρω στα μέσα Αυγούστου λοιπόν, είδα στο Facebook μία πολύ ενδιαφέρουσα διαφήμιση: οι εκδόσεις Λυκόφως προσέφεραν μία πολυθεματική συλλογή διηγημάτων τού Δάμτσιου 400+ σελίδων για 13.50€, μαζί με τα μεταφορικά. Χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, καταχώρησα την παραγγελία και έλαβα σύντομα το βιβλίο, το οποίο και έπιασα λίγες μέρες μετά. Και το έπιασα από τον γιακά. Δεν θυμάμαι πόσες ώρες πήρε (σίγουρα 6+) ούτε πόσο νωρίς το άρχισα ή αργά το τελείωσα. Θυμάμαι όμως ότι το διάβασα μέσα σε μία μόνο μέρα.

Ωραίο εξώφυλλο.

Είδος

Τα Μυστικά στο Λυκόφως απαρτίζονται από 22 διηγήματα, που ο συγγραφέας κατατάσσει στις εξής κατηγορίες: θρίλερ, επιστημονική φαντασία, τρόμος (δυστυχώς, όχι Λαβκραφτικός), μεταφυσικό μυστήριο, ηρωική φαντασία και μυθολογία, αστυνομική λογοτεχνία, και Ρωγμές στον μεγάλο ζυγό. Οι ιστορίες, ακόμα και οι επιστημονικής φαντασίας, διαπνέονται από μία σκοτεινή ατμόσφαιρα και έχουν — άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο — παρουσία μυστηρίου και ανατροπών. Μου άρεσε επίσης ότι στο τέλος καθεμιάς υπάρχει ένα μικρό σχόλιο. Τώρα, η ικανότητα τού Δάμτσιου να χειρίζεται τόσο αριστοτεχνικά τόσα πολλά είδη είναι αξιοσημείωτη, αν και μερικές φορές είναι δυσδιάκριτη η κατηγοριοποίηση, π.χ. ειδικά μεταξύ θρίλερ και τρόμου. Όμως η πραγματική επιτυχία της συλλογής βρίσκεται αλλού.

Και αστυνομικά στην συλλογή.

Τίμια συλλογή

Έχω δει αρκετές συλλογές διηγημάτων τα τελευταία χρόνια, ώστε εύκολα μπορώ να καταλάβω αν είναι τίμιες ή όχι. Και θεωρώ τίμια μία τέτοια συλλογή όταν κάθε διήγημά της φωνάζει ότι έχει σμιλευτεί με άπειρες σφυριές από τον σιδηρουργό, δηλαδή όταν έχει γραφτεί με κόπο από τον συγγραφέα (εν αντιθέσει με την λογική διήγημα να ‘ναι κι ότι να ‘ναι, αρκεί να γεμίσουμε το βιβλίο). Και εδώ είναι που ο Δάμτσιος τα καταφέρνει εξαίσια. Τόσο σε επίπεδο λόγου όσο και πλοκής, κάθε διήγημά του είναι — αν όχι άριστο — τουλάχιστον καλό, με ελάχιστα να υστερούν. Μερικοί χαρακτήρες θα μπορούσαν να γίνουν πιο αληθοφανείς και μερικές ιστορίες χρειάζονταν λίγο μεγαλύτερο βάθος, αλλά — μιας και μιλάμε για διηγήματα — αυτές οι αδυναμίες λίγο έως καθόλου επηρεάζουν την ποιότητα.

Ηρωική φαντασία και μυθολογία

Ακόμα ένα θετικό χαρακτηριστικό τής συλλογής είναι τα τρία διηγήματα τής κατηγορίας Ηρωική φαντασία και μυθολογία, καθώς παρόμοιες ιστορίες δύσκολα βρίσκει κανείς από Έλληνες συγγραφείς. Το πρώτο διήγημα, με τίτλο Σολένια, είναι κλασική ηρωική φαντασία (αγγλιστί: sword and sorcery), με δύο μάγους-πολεμιστές που έχουν εμπλακεί σε μία θανατηφόρα αναμέτρηση. Το δεύτερο, Κόκκοι άμμου, μας φέρνει πρόσωπο-με-πρόσωπο με τις τρεις Μοίρες τής ελληνικής μυθολογίας. Το τρίτο, Δοκιμασία στον Καιάδα, ακολουθεί τον Λεωνίδα τής Σπάρτης σε μία μυστική αποστολή στον Καιάδα λίγο πριν την αναχώρηση του για τις Θερμοπύλες. Απόλαυσα και τα τρία και θα ήθελα να υπήρχαν ακόμα περισσότερα.

Ναι, και ο Λεωνίδας είναι στα Μυστικά στο Λυκόφως.

Παρόμοια βιβλία

Για πολυθεματικές συλλογές διηγημάτων, δείτε τις Επικίνδυνες Γυναίκες (21 συγγραφείς + George R. R. Martin) και τα Καθάρματα (δίδυμο των Γυναικών), το οποίο δεν έχω διαβάσει όμως ακόμα. Για συλλογές διηγημάτων τρόμου, προτείνω το Skeleton crew: Η ομίχλη και άλλες ιστορίες τού Stephen King. Άλλα βιβλία τού Δάμτσιου είναι Μέχρι την Τελευταία του Ανάσα, The Metal Chapters: Volume One (μία συλλογή διηγημάτων ενεπνευσμένα από κομμάτια ελληνικών συγκροτημάτων metal, μαζί με τον Μάριο Δημητριάδη), Στην Γέφυρα των Χαμένων Ψυχών (ξανά, μαζί με τον Δημητριάδη), και Το Τρίπτυχο των Ευχών. Τα νέα βιβλία τού Δάμτσιου θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Bell.

Μία άλλη καταπληκτική συλλογή διηγημάτων.

Περιγραφή (από το οπισθόφυλλο)

Ένα νεκρό κοριτσάκι που επιστρέφει όταν βασιλεύει το σκοτάδι, για να προστατεύσει την οικογένειά του. Ο Έκτορας Αντωνιάδης που είναι έτοιμος να δοκιμάσει το ρεαλιστικότερο βιντεοπαιχνίδι όλων των εποχών. Ένας άντρας που φλέγεται από μίσος και αναζητά εκδίκηση από εκείνους που τον κατέστρεψαν. Εκείνοι που έχουν μάτια από ρουμπίνι και προστατεύουν ένα χωριό στην Ημαθία. Ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας που, κατά τον γρίφο του θεού Απόλλωνα, για να σώσει τη σύζυγό του, Γοργώ, θα πρέπει να σκοτώσει τη Γοργώ. Ένας αδελφός που θέλει να εκδικηθεί τον δίδυμο αδελφό του. Ένας νεαρός άντρας που πρέπει να πείσει πρωτίστως τον εαυτό του ότι είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να κρατήσει τον Μεγάλο Ζυγό σε ισορροπία. Έξι θεματικές κατηγορίες και μια σκοτεινή τετραλογία. Είκοσι δύο διηγήματα γεμάτα ανατριχιαστικά μυστικά.

Συγγραφέας (από την σελίδα τού βιβλίου)

Ο Γιώργος Δάµτσιος γεννήθηκε 1978 στη Νάουσα και εργάζεται στο Ελληνικό Δηµόσιο από το 2000. Εξακολουθεί να διαµένει στη Νάουσα, µαζί µε τη σύζυγό του Αναστασία και τα δύο παιδιά τους. Αποτελεί έναν από τους οραµατιστές και µέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria. Αρθρογραφεί τακτικά στην ιστοσελίδα nyctophilia.gr, καθώς και στο προσωπικό του blog: georgedamtsios.weebly.com Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε τον Νοέµβριο του 2015 από τις εκδόσεις Momentum και τιτλοφορείται “Μέχρι την τελευταία του ανάσα”. Τον Γενάρη του 2016, συµµετείχε στο συλλογικό έργο “Ψίθυροι µέσα στη νύχτα” (nyctophilia.gr). Τον Ιούνιο του 2016 κατέλαβε την πρώτη θέση ανάµεσα σε εκατόν τριάντα συµµετέχοντες στον διαγωνισµό των εκδόσεων “Ανάτυπο” µε θέµα “Το Άγνωστο”. Συµµετείχε στο αντίστοιχο συλλογικό έργο. Τον Μάρτιο του 2017 συµµετείχε σε τρεις ακόµα συλλογές διηγηµάτων: “Αντίθετο Ηµισφαίριο 4” (για λογαριασµό της gamecraft), “Τρόµος” (εκδ. Ανάτυπο) και “Ζόµπι στην Ελλάδα” (εκδ. iWrite).

Ο Γεώργιος Δάμτσιος

Επίμετρο και κρίση

Χάρηκα πολύ που πήρα τα Μυστικά στο Λυκόφως και τα θεωρώ την καλύτερη συλλογή διηγημάτων Έλληνα συγγραφέα που έχω διαβάσει μέχρι τώρα. Προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο σε όλους τους φίλους τού φανταστικού, ειδικά σε όσους έχουν περιορισμένο χρόνο ανάγνωσης. Κάποια στιγμή θα κοιτάξω και στα υπόλοιπα βιβλία τού συγγραφέα.

Για να διαβάζετε πρώτοι τα νέα άρθρα τής Κοιλάδας τής Γνώσης, πατήστε Like και Follow εδώ: www.facebook.com/koiladatisgnosis

Επίσης, αν σας αρέσουν τα ιστορικά μυθιστορήματα, ελάτε στην ομάδα μας: www.facebook.com/groups/811874992334564

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.